Återsåg sin skola och elever efter 55 år

"19 barn läser i fem klasser för en fröken". Det var rubriken på ett reportage i GA för 55 år sedan. I lördags fick "fröken", Siv Olsson (gift Orrhanse) återse "sina barn" vid en träff i det gamla skolhuset i Atlingbo.

Foto:

Gotland2009-07-10 04:00
Skolan i Atlingbo lades ner efter vårterminen 1954. Under skolans sista läsår fick eleverna en ny lärarinna. Siv Olsson, då en ung stockholmsflicka, kom till Atlingbo skola direkt efter seminariet och hon fick ta hand om de 19 eleverna i klasserna 2-6. Skolformen kallades B3.

Dagböcker och brev
Atlingbo var dock inte hennes första skola på Gotland. Redan vårterminen 1949 kom hon direkt efter studentexamen till skolan i Hall som vikarie.
Under tiden i Hall skrev Siv dagbok och många brev hem till föräldrarna. Föräldrarna sparade breven och dagböckerna hade hon kvar och det ledde till att hon för några år sedan gav ut en bok med titeln "Fem sårkar u sjau töisar".
I den kan man läsa om en ung flickas tankar och funderingar och om hennes möten med lokalbefolkningen i Hall. Texterna i boken är inte redigerade utan återges direkt från brev och dagböcker. En intressant och läsvärd bok.

Alla kom
Av de 19 barnen är i dag 17 i livet och alla kom till träffen i Atlingbo. Siv Olsson hade fortsatt att skriva brev hem. Några av dem hade hon med sig i lördags och läste upp vad hon skrivit.
I första brevet hem berättade hon om ankomsten med landsvägsbuss till Atlingbo och att hon fick bo i ett stort hus med sex rum och tre ingångar (lärarbostaden i huset intill skolan). Elevernas föräldrar var snälla och hon fick hjälp med mycket av dem.
En uppskattad granne var klockaren Albin Jakobsson. Han hjälpte henne med att hugga och bära in ved och som belöning bjöd hon in honom på kaffe, inte i köket, utan inne i sitt vardagsrum, där han aldrig tidigare satt sin fot.
Alla fem klasserna satt i samma skolsal och det var inte så lätt att organisera undervisningen. En god hjälp hade hon av, en på den tiden ny undervisningsmetod, grupparbete.
-  Första gången vi hade grupparbete visste eleverna inte vad det var och jag var självklart mycket spänd på resultatet. Men jag blev glatt överraskad. Barnen jobbade ihop tre och tre, slog i böcker och tog reda på saker som sedan redovisades för mig. Grupparbeten blev en möjlighet för mig att ägna mig åt de små barnen i andra klass, berättade Siv Olsson för GA i reportaget från 1954.

Sommargotlänning
Efter läsåret i Atlingbo återvände Siv till fastlandet. De första åren var hon lärarinna i Buskhyttans skola utanför Nyköping och därefter blev det stockholmsförorten Björkhagen, där den första enhetsskolan i landet hade införts.
De sista åren i sitt yrkesliv var hon lärare i Danderyd där hon och maken Rolf numera har sin fasta bostad. Men gotlandsåren gjorde att hon blev fäst vid Gotland. Makarna äger sedan början på 1980-talet ett hus i Visby och där vistas de både på sommaren och andra årstider.

Lyckad träff
Det blev en lyckad träff i Atlingbo och många minnen och dråpliga historier från skoltiden berättades.
Initiativtagarna, Hillevi Lennvall Rantzén och Gertrud Runfeldt Jernberg, var mycket nöjda. Minst lika nöjd var Siv Olsson Orrhanse som verkligen uppskattade att få träffa sina gamla elever.
Gunnar Geisle
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om