Alex Pettersson

Gotland2007-12-06 04:00
Alex Pettersson, Visby, avled lördagen den 1 december. Han blev 97 år gammal. Alex var döpt till Alexander men kallade sig alltid för Alex. Hans föräldrar hette Emanuel och Helga Pettersson och föräldrahemmet låg på Södra Kustvägen i Klintehamn. Han hade en syster och en bror som dog mycket unga, han hade även två bröder Gösta Pettersson, Havdhem, och Sune Pettersson, Visby, varav Gösta numera är avliden.
Alex första arbete efter folkskolan var vid Klintebys Konservfabrik i Klintehamn. Han har alltid varit tekniskt intresserad och började senare arbeta vid Cedergrens Mekaniska Verkstad i Klintehamn. Som 16-åring var det Alex som hade till uppgift att varje morgon starta motorn som drev elverket i Klintehamns samhälle. En morgon halkade han på en oljefläck och fick in högra benet i det stora svänghjulet. På sjukhuset i Visby konstaterades att benet var så gott som av vid ljumsken. En äldre läkare tyckte att man skulle amputera benet medan en yngre nyutbildad läkare ville att man skulle göra ett försök att rädda det. Många gånger under sitt liv har Alex berättat om den stora tacksamhet han hyste mot den dristige unge läkaren som gjorde att Alex fick ha sina båda ben i behåll. Det skadade benet var några centimeter kortare men detta åtgärdade han med ett hålfotsinlägg.
Fortfarande tekniskt intresserad började Alex arbeta som maskinist på sockerbolagets lastfartyg Fringilla. Vid en olycka i maskinrummet skadade Alex två fingrar och fick ligga på sjukhus i Kiel i Tyskland. Efter han tillfrisknat fortsatte han att arbeta på Fringilla. En mörk höstnatt kolliderade ett större fartyg med Fringilla i Stockholms Skärgård och klöv henne nästan mitt itu midskepps. Alex och hans skeppskamrater sprang upp ur sina hytter och räddade sig genom att klättra ombord på det andra fartyget. En man omkom vid olyckan.
När Alex kom tillbaka till Gotland fick han anställning vid Einar Appelqvists verkstad på Adelsgatan i Visby. Där arbetade han under en rad år. Han gifte sig med Greta Johansson, Sanda. De bosatte sig i Visby och fick fyra barn - Arne, Elsie, Britt och Ulf.
Alex Pettersson blev sedan verkmästare och även verkstadschef vid Visby Motorcentral.
Under sin senare yrkesbana blev han chef för arbetsträningsverkstaden Visbyprodukter.
Alex har på sin fritid tillbringat mycket tid vid sommarstugan i Brissund. Han var intresserad av fiske, han var även en duktig sångare och har varit med i Allmänna Sången och Hansekören i Visby.
Han har alltid varit mycket intresserad av varpkastning och varit medlem i det anrika Wisby Bollklubb. När varpkastningen blev för svår började han med pensionärsbowling. Alex har även varit medlem i Pensionärernas Riksorganisation (PRO) och Volvo Veteranmekaniker. Han har även varit aktiv socialdemokrat.
Alex fru Greta avled år 1999. Sonen Arne avled år 2000.
Alex Pettersson sörjs av barn, barnbarn, barnbarnsbarn, släkt och vänner.
Under sina sista år bodde Alex Pettersson vid äldreboendet Fältgatan, Visby. Han var mycket nöjd med den duktiga personalens omsorger.

Henry Ohlsson, Havdhem har efter en kort tids sjukdom avlidit i en ålder av 85 år. Henry föddes och växte upp vid Hägsarve i Hablingbo och började tidigt arbeta som snickare hos sin morbror. Åt byggnadsarbete har sedan Henry ägnat hela sitt yrkesverksamma liv. Han har varit anställd hos olika byggnadsföretag på Gotland och även under några år arbetade han på fastlandet. Många hus har Henry byggt vid sidan av sina anställningar bland annat sitt eget i Hablingbo där familjen bodde innan de flyttade till Havdhem 1984. Han har varit otroligt arbetssam och noggrann och hans största fritidsintresse var att skapa och bygga. Mycket arbete men också ledig tid lade han ned på stugan i Nisseviken - där tyckte han också om att ge sig ut och fiska. Han ägnade sig också åt trädgårdsarbete - blommor, bär och grönsaksodlingar.
Närmaste sörjande är makan i hemmet Irene f. Thomasson och barnen Kjell Ohlsson med sambo Berit på Åland, Leif Ohlsson med maka Eva i Oskarshamn, Bengt-Rune Ohlsson med sambo Gun-Britt i Hemse och Mikael Ohlsson i Stockholm samt barnbarn och barnbarnsbarn


Per Grogarn föddes vid Medebys i Lye för 79 år sedan. Efter några års skolgång i Lye, flyttade hans familj i början av 40-talet till Hemse.
Under tonårstiden arbetade Per bland annat vid Traktorbolaget och vid Hernruds elaffär i Hemse. Värnpliktstjänstgöringen fullgjordes vid PI G på Visborgsslätt där han utbildades till fänrik. Nyårsafton 1952 träffade han sin blivande hustru, Margareta Strömbom, och de gifte sig 1954.
Margareta och Per lämnade Gutaön 1955 för fortsatt arbete och utbildning på fastlandet. Under sitt huvudsakliga, yrkesverksamma liv arbetade Per som lärare och han innehade tjänst som rektor vid gymnasieskolan i Göteborg vid pensionsavgången.
Som pensionär hade Per många strängar på sin lyra och han utvecklade sina kunskaper inom flera intresseområden.
Att skapa konst genom att måla tavlor blev ett elixir och Pers alster visades bland annat i Liljevalchs konsthall. Senast i fjol hade han vernissage i sin hemsocken, Lye.
Han deltog i kursverksamhet av olika slag, ofta i livsfilosofiska frågor men även inom musikens värld. Som medlem i Taubesällskapet ledde han seminarier och deltog i sällskapets resor och övrig verksamhet. Han ordnade även kurser om fosterön och ordnade bussresor till Gotland.
Tillsammans med hustrun Margareta företog Per många resor till kulturellt berikande platser runtom i världen. Måhända trivdes han bäst hemma på sitt älskade Hallagården i Väröbacka, där han kunde kela med katterna och gå ut i den välskötta rosenträdgården eller pyssla med sina bisamhällen?
Per avled efter en kortare tids sjukdom i sitt hem den 13 november 2007.
Vi minns Per som en utåtriktad, omtänksam, finurlig och lekfull medmänniska och han sörjes närmast av makan, dottern Åsa, sonen Svante, barnbarn, släkt och många vänner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om