– Jag är en människa som vill vara med och påverka i samhället. Att min dotter har Downs syndrom gör att jag vill vara med och kämpa mot fördomar, säger hon.
Dottern Agnes föddes för åtta år sedan. Då hade familjen två barn sedan tidigare och märkte en tydlig skillnad i bemötandet den första tiden.
– På BB och tiden efter det var det till och med dem som beklagade när jag fött Agnes.
Hon blir arg när hon tänker på den första tiden. Alla var negativa, ingen var glad och hon fick nästan bara negativ information om vad det innebär att ha ett barn med Downs syndrom.
– Jag vill tala om att det fanns många vänliga människor också, men okunskapen kring Downs syndrom ställer till det för många.
När hon och hennes man bestämde sig för namnet Agnes var det de som sade att det var ett för krångligt namn, det skulle dottern aldrig lära sig att säga.
– Men hon sa Agnes när hon bara vara mellan tre och fyra år, minns Johanna.
Allt det familjen gick igenom den första tiden har gjort Johanna till den hon är i dag; beredd att kämpa och se till att de här barnen och deras föräldrar får det bra.
Hon är styrelsemedlem i den rikstäckande Svenska Downföreningen och nyligen drog de igång ett projekt om föräldrastöd vid förlossningen och välkomstpaket till familjer som får ett barn med Downs syndrom.
Livet med Agnes är allra mest glädje, och det vill Johanna blogga om. Men det finns annat i hennes vardag som vi också kommer att få läsa om. Johanna adopterades till Sverige från Sydkorea när hon var ett halvt åt gammal. Hon växte upp i Klintehamn och kände sig alltid annorlunda.
– Men i dag är det mest positivt även om jag möter fördomar då och då.
Johanna Anderssons familj är stor med sambo och tre barn och ett extra barn som är familjehemsplacerat. Bloggen kommer att beskriva vardagen men också lyfta de frågor som Johanna Andersson tycker är viktiga.
Och här kan du läsa hennes blogg >>
–