REPORTAGE: Gotland får Blossom att blomma

Efter att ha levt hela sitt liv i Stockholm har artisten och hälsoprofilen Blossom Tainton tillsammans med sin man valt att starta ett nytt liv på Gotland. Det finns en plats och det finns en tid för allt och nu är tiden inne för ett nytt livskapitel.

Foto: Malin Stenström

GOTLAND I MITT HJÄRTA2019-05-30 09:03

Artikeln kommer från majnumret av magasinet Gotland Just Nu.

Hälsoprofil, sångerska, dansare, melodifestivalvinnare, modell, programledare, tidningsutgivare, SVT:s julvärd och numera delägare i Fröjel resort. Ja, få kan väl rada upp så mycket på sitt cv. För bara några veckor sedan gick flyttlasset från Stockholm vilket innebär att startskottet gått på allvar för en ny tillvaro på den ö som legat henne så varmt om hjärtat ända sedan barnsben.

– Jag har varit på många vackra platser runt om i världen, men det är något alldeles speciellt med Gotland. Var jag än går, vilket väderstreck det än är så är det som om någon klappar mig på axeln. Det är något som gör mig trygg här, säger hon.

Vi träffas på Fröjel resort och det har precis blivit stilla likt ett hav när en båt passerat. För en liten stund sedan var lokalen fylld med ett gäng entusiastiska gotländska pensionärer. Jag och fotografen anlände precis när de skulle gå och fick bevittna många stora kramar och varma ord innan de gick.

Att det blev en flytt till Gotland vid 57 års ålder kan man säga har sin botten i att Blossom som 14-åring konfirmerade sig på ön. Hon förklarar att hon redan som barn var något av en ensamvarg, men att hon gjorde mycket tillsammans med sin mamma.

– Hon fick iväg mig på allt möjligt, allt från ridläger till att lära mig åka skidor och det trots att jag inte sagt direkt att jag ville, men för att det var bra för mig. Hon lärde mig att våga.

Blossom är dotter till sjukgymnasten Lill Sjöström och koreografen och dansaren Graham Tainton, men växte upp med mamma Lill. När det var dags för konfirmation råkade valet falla på Eke på Gotland, men Blossom fick sällskap av sin mamma och det blev en kombinerad semester. Hon förklarar med ett skratt att konfirmandgänget var litet: det var hon och sju gotlänningar.

– Du vet, i den åldern så känns allt som en väldigt lång tid. Det var som att jag var här så länge och den tiden har kommit att betyda så mycket, den rotade mig här.

Hon tystnar en stund och ett leende spricker plötsligt upp i ansiktet.

– I höstas träffade jag en kvinna i som hade jobbat i köket på Ekegården under konfirmationslägret. Hon kom till en föreställning jag gjorde i Skellefteå och visade efteråt en massa bilder hon hade med sig från den tiden. Kan du tänka dig, efter så många år?

Även om det funnits en längtan, eller ska vi säga en osynlig dragning, till Gotland så blev det först ett sommarställe på Rådmansö för familjen. När det såldes för några år sedan köpte de en lägenhet i Åre på grund av kärleken till skidåkning. Blossom och hennes man Hans Lindqvist, kallad Hasse, har tre barn tillsammans och fyra barnbarn och precis innan flytten bodde de alla nära varandra.

– Det var perfekt, vi bodde som i en triangel, säger Blossom med ett visst allvar när vårt samtal plötsligt kommer in på det här med avstånd till nära och kära. Vi enas om att även om man rent geografiskt bor långt från varandra så kan man vara nära varandra på andra sätt.

– Sedan vi flyttade hit så ringer barnen varje dag, för att höra hur vi mår. Och för vår yngsta har det gått upp vad det innebär att kunna vara på Gotland sommartid och i Åre på vintern, säger Blossom och skrattar.

Att det blev en flytt över Östersjön har sin upprinnelse i en något annorlunda förfrågan för några år sedan av Fröjel resorts delägare Alf Birkeland.

– Han jagade mig faktiskt i drygt fem år och ville att jag skulle komma hit. ”Du får göra vad du vill här, du får kallade det för ditt namn om du vill” sa han, berättar Blossom och skakar roat på huvudet, särskilt över att det visade sig att han inte riktigt hade koll på vem hon var. Fast på något sätt verkar det ha blivit rätt i många avseenden ändå, ungefär som att slänga ut tio golfbollar i luften och de hamnar alla i korrekt hål. För nu kan den mångsidige Blossom använda det mesta av sitt kunnande på sin nya arbetsplats och på Gotland. Redan förra sommaren smygstartade både hon och hennes man jobba på resorten med bland annat yogapass och musikunderhållning, men nu kan de vara delaktiga fullt ut på ett annat sätt.

– Min man är fantastisk! För många kan det kanske te sig som att han är lite i bakgrunden, men han är min klippa. Den stadige. Vi är verkligen motpoler, säger hon och orden forsar fram med värme.

– Hasse har så många skills: han är elektriker, tekniker och mycket händig. Han är även väldigt musikalisk och spelar de flesta instrument.

Det är något under intervjun som gör att tankarna går till Predikarens text om att allt har sin tid. Att det finns en tid för att plantera och en tid för att rycka upp. En tid för att riva sönder och för att sy ihop. Blossom berättar, utan omsvep, att i samband med den stora flytten till Gotland från deras hus i norra Stockholm, där de bott i över sju år, så drabbades de av ett bakslag. Tillvaron revs ner en bit när de fick inbrott i deras bil. Man förstår hur jobbig en sådan händelse kan bli när det redan blåser för fullt av förändringens vindar och då man kanske på samma gång är som skörast, men också så oändligt stark. Livet rivs ibland ner, men sedan är det dags att bygga upp. Att sy ihop allt.

Det kan innebära att vara svag ibland och att bli utbränd, drabbas av artros och tvingas till knä- och ryggoperationer och även hamna i klimakteriet, men som när man talar öppet om det blir till en styrka. Blossom delar med sig av dessa erfarenheter på ett sätt som visar att det finns inget att dölja. Så är det, det är vad det innebär att leva. Ingen är perfekt, även om man är melodifestivalvinnare och en av landets största hälsoförebilder. Jag frågar, lite skämtsamt, om hon bara kan slita upp en påse chips och käka på flyget och svaret kommer snabbt:

–Nej. Så fort jag äter så brukar folk titta på vad jag har på min tallrik!

I dag har yoga blivit nästintill en folkrörelse, men det var annorlunda för cirka 25 år sedan. Man kan säga att Blossom var en av de första i landet som förde in yogan bland ”vanligt folk”, fast det fick hon kämpa för och fick faktiskt en del kritik för.

–När jag var yngre dansade jag mycket, men fick sluta när jag blev tvungen att operera ryggen på grund av diskbråck. Det är över 25 år sedan och då tyckte min läkare att jag skulle börja med yoga.

Första yogapasset minns hon som något av en chock.

– Det var så otroligt jobbigt och trots att jag var så vältränad så var det en utmaning. För mig blev det samma prestationsångest som med allt annat och jag fick ont. Det innebar att jag fick börja om från början och jag insåg att yoga handlar så mycket om det mentala, att yoga har andra dimensioner.

Hon blickar tillbaka och minns hur hon som instruktör på dåvarande Sportsclub i Stockholm införde så kallad fitnessyoga, men möttes av motstånd från dem hon kallar för ”hardcore yoga-personer”. Att ta egna vägar och våga skifta fokus eller välja en ny väg är något som vi ofta återkommer till under vårt samtal. Ett exempel är musik- och monologföreställningen Hot ´n tot som hon gjorde i mitten av 1990-talet tillsammans med Fransesca Quartey, Vivian Cardinal och Gladys del Pilar.

– Det var en förställning om hur det var att växa upp som blandbarn och som på ett kul sätt tog upp ett allvarligt ämne. Folk satte skrattet i halsen, säger hon och fortsätter med viss ironi:

– Särskilt de herrar i publiken som hade ställt in sig på att se lättklädda damer som viftade på rumpan.

Det finns en tid för allt som sker under himlen. En tid att gråta, en tid att le. En tid att kasta stenar, en tid att samla stenar. Blossom tystnar och förklarar efter en stund att Hot ´n Tot och den efterföljande föreställning BUS (Brun utan sol) var något som förändrade dem alla.

– Den appellerade till alla som känner igen sig i ett utanförskap. För mig förändrade den livet och artisteriet. Jag insåg att jag kunde göra något som hade ett budskap!

Förändringen manifesterades bland annat i att hon valde att sätta sig i skolbänken på nytt.

– Jag utbildade mig till personlig tränare och bytte helt enkelt plats på mitt artisteri och träningen som varit min hobby.

Allt har sin tid och nu är nu. Nu ligger allt fokus på Fröjel resort, som byggdes upp 2011 av tysken Karl Dengler och Alf Birkeland, men där Blossom och Hasse nu är delägare.

– Jag har bestämt mig för att jag verkligen vill detta. För mig finns det ett ärligt engagemang och vi har en långsiktig plan där vi måste bygga upp det klokt för att vinna respekt från kollegor.

Det har åter blivit dags att sätta sig i skolbänken, förklarar Blossom, men det är något hon ser fram emot.

– Jag måste lära mig den här branschen ”på riktigt”, från grunden. Det är en resort vi driver så jag ska bland annat gå en Almikurs för jag måste grunda i det här och kan inte bara flasha omkring och vara någon sorts ”grädde på moset”, säger hon bestämt.

Det finns en tid för allt. Det finns en tid för att kasta och att spara. På något sätt verkar det som om Blossom Tainton hamnat på en plats där alla livstrådar, kunskaper och erfarenheter löper ihop och flätas till en helhet. Just nu är det i Fröjel och på Gotland hon ska vara och bland de älskade martallarna nere vid havet som dansar tillsammans med henne likt förtrogna systrar. Det känns som att Blossom har kommit hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om