Tusentals hundar till Gotland

Är du hundälskare och sugen på att titta på jyckar av högsta rang eller går du i hundköpartankar? Då ska du besöka Gotland Dog Show i helgen där tusentals lurviga fyrbenta visar upp sig.

Från 2013: Epic Hedonistic, eller Hedda, som ägarna kallar henne, är en av hundarna som utsetts till "Best in show" under Gotland dog show. Ägaren Johan Rosengren var mäkta stolt. Arkivbild/ Tommy  Söderlund

Från 2013: Epic Hedonistic, eller Hedda, som ägarna kallar henne, är en av hundarna som utsetts till "Best in show" under Gotland dog show. Ägaren Johan Rosengren var mäkta stolt. Arkivbild/ Tommy Söderlund

Foto: Arkivfoto: Tommy Söderlund

Gotland Dog Show2015-08-28 15:05

Texten från Gotland Just Nu

Hundutställningar är en viktig del i uppfödarnas arbete att avla fram de finaste hundarna och hålla standarden på sina djur.

– Men alla är välkomna, många barnfamiljer kommer hit bara för att titta och klappa hundarna, säger vice ordförande i Gotlands kennelklubb Bjørg Nymoen Solberg.

SE BILDERNA FRÅN FÖRRA ÅRET!

Gotland Dog Show är inte bara en skönhetstävling. Djuren bedöms även på deras mentalitet och hur de rör sig. Ju bättre avlade hundarna är, desto mindre risk är det för hundköparen att köpa grisen i säcken.

– Köper du en dåligt avlad hund eller en blandras vet du aldrig riktigt vilken hund du får i kopplet, säger Bjørg Nymoen Solberg och fortsätter:

– En hund ska flytta in i din vardag och då är det viktigt att ha så bra koll som möjligt på hundens sinne och veta vilken ras som passar ditt liv bäst, sen varierar ju personligheten såklart från individ til individ.

Gotland Dog Show är en mötesplats för Sveriges hunduppfödare, men det är även ett perfekt evenemang för dig som funderar på att skaffa hund. I snitt brukar det komma runt 1300 -1400 hundar per dag, och varje år tillkommer några helt nya raser. Domarna bedömer efter olika rasbestämmelser. Det finns en särskild rasstandard för varje godkänd ras, och för uppfödarna är tävlingen ett bra sätt att få indikationer på om deras avel är på väg att sticka iväg åt fel håll.

– Det är viktigt att ha koll på att inte aveln går för långt, så att djuren får lida allvarliga men av en avel som går till överdrift, säger Bjørg Nymoen Solberg.

Att hennes egna hundar mår prima, råder det inget tvivel om. De hoppar som känguruer, lyckliga över att se henne, när hon kommer ut till rastgården.

FAKTA

NÄR: 29 augusti 9:00 –17:00 Finaltävling cirka 14:30. 30 augusti 08:00 – 16:00. Finaltävling cirka 14:00.

VAR: Vid Oskarsstenen i södra Visby.

PRIS: Gratis inträde för besökare, men parkering kostar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om