Senioruniversitetet fick uppleva Alaskas natur

Magnus berättar om isbjörnen.

Magnus berättar om isbjörnen.

Foto: Kathleen Gow Sjöblom

Föreningsnotis2023-12-09 03:00

Magnus Martinsson berättade om Alaska med en enastående bildkavalkad över landskapet med dess flora och fauna.
En överraskning var att Alaska är faktiskt USAs största stat, hela 4 gånger större än Sverige, men med endast ca 500 000 invånare, så naturen är knappt rörd av människohand och därmed visar stor biologisk mångfald.
Anchorage är den största staden men Juneau är huvudstaden.
Naturmiljöerna är vitt skilda: tempererade regnskogar, glaciärer, delta- och tundralandskap och isolerade ögrupper. Magnus visade hissnande foto på bl.a. fåglar, många med bekanta namn, men med vissa avvikelser för anpassning till Alaskas natur. Haren har fått stora, håriga tassar för att kunna ta sig fram i snön och kallas snöskohare.
Inuiterna bor inte i reservat. De största hoten för alaskaborna är överfisket och klimatförändringen.
Nome på västkusten grundades av svenskar 1880 i samband med guldrushen. Guldet utvanns lätt i strandsanden och det krävdes inga inmutningar. Kvar finns övergivna lokomotiv och räls, rester från drömmen om stor industri. 
Barrow är USAs nordligaste samhälle norr om den arktiska cirkeln där det är helmörkt 2 månader om året. Det är socialt utmanande att leva där och kriminalitet är hög. Alkohol är förbjuden. Många arbetar växelvis 2 veckor i Anchorage, 2 veckor i Barrow. 
St Paul är en 1-mil lång ”arktisk St. Karlsö” med fågelklippor. Där lever 300 ryskortodoxa personer på fisket. Här finns inget hotell, så när Magnus ledde en grupp på en fotosafari juni 2023, bodde de på flygplatsen. Gruppen var ute 20 timmar per dygn i kyla och blåst och vilade en stund på dagtid.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!