Sedan flera år tillbaka finns så kallade kadettklasser i ryska skolor, och barn och ungdomar i Ryssland får militär grundutbildning från och med årskurs fyra.
Det berättade Peter Mattsson, universitetslektor vid Försvarshögskolan, när han föreläste för Senioruniversitetets medlemmar i Visby.
Att han kommit att intressera sig just för Ryssland är inte så konstigt för under gymnasiestudierna i Visby hade han Hans Kimberg som lärare i ryska och det tyckte han var fantastiskt.
- I Ryssland ska det alltid finnas en stark centralmakt, och väst utgör ett ständigt hot. Och religionen är viktig, men staten är ännu viktigare, berättade Peter Mattsson.
En viktig figur i Rysslands militära historia är marskalk Suvorov, vars idéer ännu lever kvar, trots att det var under andra hälften av 1700-talet som han var verksam.
- Han sa bland annat att kriget tar slut när den sista soldaten är begraven, och skrev ner sina tankar under rubriken Konsten att segra.
Och under 1900-talet dödades åtskilliga miljoner ryssar i de olika krig som utkämpades - första världskriget, inbördeskriget och andra världskriget.
- Det finns också en tradition av självuppoffring och fatalism.
Och under senare år har Ryssland utvecklats allt mer till ett repressivt samhälle, där man kan sitta fängslad i 14 dagar utan rättegång, och dömas till 15 års fängelse om man protesterar mot kriget.
Att Sverige satsar mer på försvaret igen tycker han är bra.
- Men demilitariseringen av Gotland, det var en stor skandal!
Peter från Visby undervisar på Försvarshögskolan
Peter Mattsson, adjunkt vid Försvarshögskolan.
Foto: Karin Brindt
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!