Novembermöte förlagt till Whiskyfabriken i Roma.
De olika sorterna whisky, som producerats i fabriken under åren
Foto: Gudrun v.Corswant
För att förhindra att Sockerbruket skulle bli ett dött byggnadsskelett, köptes det 2004 upp av tre entusiaster, som hade idén att tillverka gotländsk whisky och man bildade ett aktiebolag. Till hjälp och rådgivning knöt man en man från Skottland, Henning Cookburn, som fortfarande finns med som rådgivare. Efter 8 år destillerades de första flaskorna.
Whiskyn tillverkas av ekologiskt korn från gotländska bönder. Kornet mältas på Sigdes gård Rone och vattnet kommer från fossilrika kalkstenslager på vår ö. Den första whiskyn, som endast är för aktieägarna, var klar 2016 och därefter har det kommit ut två sorter varje år. Den lagras sen i utrymme fyra meter under jord i minst 4 år. Den gotländska whiskyn finns på samtliga systembolag på Gotland, på övriga systembolag är det beställningsvara. Ett intressant studiebesök med många skratt på grund av Marek. Han är en formidabel berättare och vi fick förutom en mängd fakta om whiskytillverkning ta del av en hel del anekdoter. Så för den som vill veta mera om Gotlands Whiskyaktiebolag och whiskytillverkningen rekommenderas deras innehållsrika hemsida för mer information och fakta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!