Boksläpp i Lärbro
Ulf Palmenfelt framhöll värdet av boken och hur fantastiskt det var att få vara med och fira.
Foto: Jane Olsson
Förenings ordförande Berth Lindblom hälsade alla välkomna. Sven-Ingemund Svantesson, brorson till Ragnar Bjersby, tog därefter vid och inledde med att berätta om vägen fram till den färdiga boken. Ragnars barn hittade efter hans död 1998 ett manus. Sven-Ingemund fick ta del av manuset och började läsa tillsammans med sin fru. De båda blev tagna av innehållet eftersom det inte bara handlade om den egna släktens öde och äventyr – det här var en folklivsskildring som borde vara av mer allmänt intresse. Gotlands Hembygdsförbund fick ta del av Ragnars manus, men åren gick och texten blev liggande.
Kanske Hembygdsföreningen skulle kunna vara intresserade? Förr i tiden var det ganska vanligt att skriva dagbok, men Ragnars minnen var något utöver det vanliga. Historie- och Lärbro-intresserade Hans-Ove Hellström tände på idén att få ut manuskriptet och arbetet gick igång. Ragnars barn letade efter lämpligt fotomaterial, Jenny Nordenankar hjälpte till med layout och sättning. Med ekonomiskt stöd från bidragsgivare blev det möjligt att trycka denna, enligt professor emeritus Ulf Palmenfelts vitsord, ”lokalhistoriska pärla”.
Sven-Ingemund berättade att musik och sång var en viktig del av livet i Bjers, och han framförde på fiol, tillsammans med Ulf Ekvall på gitarr ”Bjers-Niklas vals”.
Professor emeritus Ulf Palmenfelt fick ordet och berättade hur fantastiskt det var att få vara med och fira Ragnars bok.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!