Vindkraftens potential - myter och utmaningar

Vindkraftens framtid rymmer myter och sanningar. Teknologie dr Karl Nilsson redogjorde för dessa.

Vindkraftens framtid rymmer myter och sanningar. Teknologie dr Karl Nilsson redogjorde för dessa.

Foto: Sven Andersson

Föreningsnotis2023-03-20 10:00
Teknologie dr Karl Nilsson höll nyligen ett mycket initierat och intressant föredrag i Almedalsbiblioteket arrangerat av Humanisterna Gotland tillsammans med Folkuniversitetet och Biblioteken på Gotland. Föreläsaren, som är verksam på Gotland som forskare, har jobbat med energi- och vindkraftsfrågor sedan tidigt 2000-tal och har under denna tid skapat en förståelse för hur komplex frågan är och hur den berör och upprör människor.

Den stora frågan är hur sanna ofta ventilerade "sanningar" faktiskt är? Idag har vi facit på några av dessa. Det hävdas t ex att vindar är oförutsägbara men dessa följer vissa cykliska mönster, årscykler och dygnscykler och väder och vindar kan därför prognosticeras. Det blåser faktiskt som mest och vindkraften producerar som mest faktiskt vintertid.

Blev verkligen vindkraften så dyr som vissa kretsar förutspådde? En myt är att "Det går åt mer energi att tillverka ett vindkraftverk än det producerar under sin livstid". Fel! Enligt Vattenfall producerar ett vindkraftverk ca 80-100 ggr mer energi än vad som förbrukas vid tillverkning, uppförande, underhåll och rivning, vilket innebär att ett vindkraftverk betalat tillbaka sin "energiskuld" på 3-6 månader.

Kan vindkraftverk verkligen fasa ut kärnkraften? Vindkraften är i dagsläget ett viktigt komplement till andra kraftkällor. Forskningsgrupper och industri arbetar intensivt för att överkomma de utmaningar som uppstår i kölvattnet av vindkraftens utbyggnad. Det gäller bland annat tekniker för att minimera fågelpåverkan och möjliggöra återvinning av vindkraftens delar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!