Vandring i Ojnareskogen Svenska Turistföreningens lokalavdelning på Gotland ordnade en vandring på norra Gotland den 2 juni. Vi var 18 personer som i strålande försommarväder vandrade i Ojnareskogen som ligger i de östligare delarna av den blivande nationalparken. Elisabeth Feurst var vår lokala guide. Hon hade lagt upp en intressant slinga som passerade såväl kulturminnen som unik natur. Alvarområdena och hällmarkerna var ännu täckta av blommor, även om torkan redan satt sina spår.
Det blev en hel del diskussioner om den blivande nationalparken som innefattar stora delar av norra Gotland med Bäste träsk som en del. Risken är att fokus kanske läggs för mycket på träsket med omgivningar så att den del vi vandrade i hamnar vid sidan av. Vi var eniga om att de kulturspår som finns i det annars ganska öde området bör värnas och lyftas fram i nationalparken, liksom den betespåverkan som finns på alvar, hällmarker och myrar. Även när nationalparken inrättats kommer stora områden att kräva beteshävd och försiktiga röjningar för att naturvärdena ska bibehållas.
Vi gotlänningar kan skatta oss lyckliga att området blir bevarat med sin fina natur och vi kan tacka många eldsjälar som på olika sätt stred för att området skulle bevaras med sin delvis världsunika natur.
Vandring i Ojnareskogen
Det finns mycket av intresse att se och diskutera i Ojnareskogen.
Foto: Anders Lekander
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!