Rädda de gotländska vikarna! Den 13 mars hade Humanisterna och Folkuniversitetet på Gotland berättade överläkaren Kenneth Challis i Almedalsbiblioteket om arbetet med att förbättra miljön i de gotländska havsvikarna. Det frivilliga arbetet är till stor nytta för både badande och för djurliv. Vi var ca 30 st. som lyssnade intresserat.
Challis är specialist i obstetrik och gynekologi och har även bedrivit biståndsarbete inom mödravården i Moçambique. Kenneth har engelskt påbrå men även svenskt – från Gotland. Politik, bistånd och mödravård tillhör andra intressen.
Varför är de gotländska havsvikarna övergödda utan rovfisk, dyiga, grumliga och med vass igenväxta? Går det att förändra? Ja, men det är komplext. Det kräver gemensamma krafter lokalt, regionalt och nationellt. Kenneth beskrev orsaker och vad man kan göra lokalt.
På Gotland finns ca 10 olika havsviksföreningar som praktiskt arbetar med att rädda vikarna. Den övergripande organisation är Gotlands Havsmiljö förening (GHMF), som samordnar insatser och delger varandra erfarenheter. Vår ambition är att verka praktiskt! Vi tar framför allt upp släke/tång – effektivast för att få bort övergödningen.
Länsstyrelen på Gotland har gett ekonomiskt bidrag men kräver frivilligt arbete, vilket vi gör till en trevlig ”skördefest”. Att få tillbaka strandbetet är också effektivt – kor tycker om färsk vass. Vi har därför anlagt beteshagar mot vattnet med stöd från Naturvårdsverket. Ett lärorikt arbete har varit att anlägga s k gäddfabriker för att få tillbaka fisk i vikarna. Stöd gärna verksamheten lokalt!
Rädda de gotländska vikarna!
Kenneth Challis, överläkare.
Foto: Kenneth Challis
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!