Gotlands vatten extremt komplext

Porträttbild av Bo Olofsson, professor emeritus vid KTH.

Porträttbild av Bo Olofsson, professor emeritus vid KTH.

Foto: Karin Brindt

Föreningsliv2024-09-11 03:00

Gotlands vatten extremt komplext Skulle man ta tillvara all nederbörd på Gotland, skulle det inte finnas några problem med vattenförsörjningen. Det sade Bo Olofsson, professor emeritus vid KTH, när han föreläste för Senioruniversitetets medlemmar i Visby.
– Men från april till september är avdunstningen större än nederbörden, och därför måste vi leva på överskottet som bildas under vinterhalvåret.
Och klimatförändringarna kommer också att påverka.
– Det blir varmare, med längre vegetationsperiod när vattnet avdunstar. Visserligen kommer det att regna mer, men vi måste ändå lagra mer.
På Gotland lagras grundvattnet till stor del i så kallade karstområden, med omfattande sprickbildningar.
– Jag älskar karstområden! De är så oförutsägbara, sade Bo Olofsson.
– Och de är jätteviktiga för grundvattenbildningen på Gotland. Vattnet kan följa hårdare lager och sedan gå ner i slukhål.
Men när grundvattnet inte räcker till, kan man ju skapa avsaltningsanläggningar som vid Kvarnåkershamn.

– Det är norra Europas största! Men det är dyrt.
Hur påverkar då de stora stentäkterna grundvattnet? På frågan om hur den planerade verksamheten vid File Hajdar kommer att inverka på Tingstäde träsk svarar Bo Olofsson att det vet han inte.
– Heidelberg säger att nej, det kommer inte att påverka. Men jag tycker att man gjort för lite undersökningar.
Och Gotlands vatten är extremt komplext. Jag tar inte ställning i den frågan. Mitt jobb är att berätta vad vi vet, sade Bo Olofsson och avslutade med att säga att man kan lära av hur liknande frågor hanteras i storstäderna, till exempel när det gäller byggen av tunnlar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!