Gotlands Guideförening besökte Visby domkyrka

Ole Kaspersen från Visby Domkyrkoförsamling och guiden Kathy Gow Sjöblom under frågestunden i kyrkan.

Ole Kaspersen från Visby Domkyrkoförsamling och guiden Kathy Gow Sjöblom under frågestunden i kyrkan.

Foto: Lotta Bogaeus

Föreningsliv2024-04-08 03:00

Gotlands Guideförening besökte Visby domkyrka Ute härjar ett förfärligt oväder. På radion pratar de om snö. 
Kathy Gow-Sjöblom hälsar oss välkomna varpå 30 frusna själar ur guideföreningen slår sig ner i Swertingska kapellet, numera Stora kapellet. 
Kathy inleder en fängslande föreläsning med: Handel och kommers-Makt och politik har gett oss en domkyrka här på Gotland. Vattnet som omger Gotland var dåtidens motorväg. Ön var en bra rastplats med sitt läge i Östersjön. Här kunde de stora sjöfararna pausa och samtidigt idka handel. 
Kathy fortsätter sin spännande berättelse med att prata om sibiriska ekorrar, pälsverk, Novgorod och Miklagård. Vi lyssnar andaktsfullt, utan att ställa frågor. 1225 blev St:a Maria församlingskyrka för tyskar, får vi veta. Vid ett fredsavtal mellan Sverige och Danmark/Lübeck 1570 blev Visby eget stift och St:a Maria sedan en domkyrka. Kathy visar bilder för att ytterligare få fart på vår inre föreställning av hur denna magnifika byggnad förändrats genom århundraden. 
Fakta och siffror blandas med sagor och legender. Sagor och legender som handlar om guld. Guld som någon gömt och som någon annan hittat. Guld som ändrar en fattig skomakarpojkes öde till att bli en rik borgmästare i Visby. Kyrkan är i ständig rörelse, det ändrar sig hela tiden, avslutar Kathy. 
Ole Kaspersen som öppnat kyrkan för oss i kväll håller en dialog med oss om Domkyrkan och turism/besöksnäring. 
Fulla av intryck lämnar vi kyrkan. Ovädret verkar ha tilltagit. Ett svagt mummel hörs i mörkret utanför kyrkan. Det där var riktigt spännande, men vart tog våren vägen… hur många starurar är vi uppe i nu, säger mumlet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!