Föreläsning "vi och dom på Gotland"

Föreningsliv2025-03-18 03:00

Föreläsning "vi och dom på Gotland". Medlemmarna i Gotlands Humanistiska Förbund fick 11 mars höra professor em. Owe Ronström intressant och trevligt föreläsa under rubriken ”Vi och dom på Gotland”. Owe, som etnologiprofessor och barnfödd på Gotland hade mycket illustrativa och tankeväckande exempel på mångfaldens sociala och kulturella organisation på Gotland baserat på hans mångåriga studier.
Finns ett vi, så finns ett dom och dom har vi inte alltid samhörighet med och det kan bero på etnicitet, ålder, kön, intressen, inriktningar och mycket mer. Allt detta ledet till gruppbildningar - stora eller små.
Vi fick lära oss om gotlänningar, ursprungligen en etnisk kategori. Det verkar finnas 20 000 ”bortagotlänningar” – personer med gotländsk bakgrund. Sommargotlänningar, i vissa fall kanske snarare vinterfastlänningar är en annan stor grupp. Numera finns även studenter, militärer och andra korttidsgotlänningar. Kanske så många som 1 - 1,5 miljoner är korttidsbesökare som turister och andra. 
Grupperingar leder till gränser och spänningsfält, men även inom Gotland förekommer detta, stad och land innerstaden och yttre Visby, Sudret och norr därom, östra och västra Fårö. Invandrarhat synes var mindre på Gotland än i riket. På Gotland är inemot en tredjedel inflyttade.
Beteckningen Gute, finns i fornsvenskan och forndanskan – Gutalagen och Gutasagan till exempel. Gute har börjat återanvändas på senare år men Gotlänningarna talar knappast om sig själv som gutar utan som gotlänningar.
Gotlänningar år som öbor ofta rotade till sin plats - en bra plats att komma från och ha sitt ursprung i. 
Men man har fötter, inte rötter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!