Folkhälsostrategen hos Senioruniversitetet

Folkhälsostrateg Veronica Hermann.

Folkhälsostrateg Veronica Hermann.

Foto: Gunnel Wallin

Föreningsliv2025-03-06 03:00

Folkhälsostrategen hos Senioruniversitetet. Ungdomar av idag förstår att livet inte är lätt och pratar mer om den psykiska ohälsan. Det är en av slutsatserna i Region Gotlands hälsostrateg Veronica Hermans avhandling kring gotländska ungdomar syn på psykisk hälsa.

I sitt föredrag för Senioruniversitets medlemmar berättade hon också att ungdomarnas inställning är att den psykiska ohälsan kan drabba alla, och att det är en rättighet att helt enkelt få må dåligt. 

Avhandlingen bygger på enkäter och intervjuer med ungdomar från på Gotland. 32 intervjuer gjordes med högstadieelever i Hemse, Visby och Slite medan enkäten bygger på svar från alla högstadier och gymnasiet.

Låg självkänsla, stress, ryktesspridning, stelbent syn på könsroller, som att killar inte får gråta och att tjejer ses som svaga påverkar den psykiska hälsan enligt undersökningen. 

De upplever också att det smittar. Om man till exempel har många kompisar som inte mår bra- får man också en lägre sinnesstämning, säger Veronica Hermann.

Att må bra är, enligt ungdomarna, att känna att man är en del av samhället och att det finns en mening med livet. 
Enkäten visar också att varannan gotländsk ungdom riskerar psykisk ohälsa, medan 36,2 procent svarar att de oreserverat mår bra.

Att fortsätta fråga hur nån mår och öka kunskapen om psykisk välbefinnande och psykisk ohälsa är två sätt att minska stigman kring psykisk ohälsa var ungdomarnas och Veronica Hermanns råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!