Fagning av gotländska ängar. Så här års gäller det att faga ängarna enligt gammal gotländsk tradition. Så har man gjort sedan järnåldern då man började stalla in sina kreatur över vintern på grund av kallare klimat. Behovet av vinterfoder skördade man i ängarna som skapades då, och som hävdats på samma sätt sedan dess.
I ängarna skapas en balans mellan markväxter, träd och buskar för optimal produktion av foder, utan att man tillför extra näring och utan att jorden bearbetas. Man sår inte heller in växter, utan man skördar den naturliga växtlighet som utvecklas på slåtterytorna. Vi moderna människor kan njuta av den biologiska mångfalden som uppstår och tänker inte alla gånger på det slit det innebar för tidigare generationer när det gällde att skaffa sin mat.
Numera återstår bara en procent av den ängsmark vi hade på Gotland för 150 år sedan. Desto viktigare att vi fortsätter att hålla ängarna i god hävd. I år har dessutom den statliga myndigheten ”Institutet för språk och folkminnen” godkänt ängshävd på Gotland som ett nationellt immateriellt kulturarv!
Medlemmar från Svenska Turistföreningens gotlandsavdelning och Naturskyddsföreningen Gotland fagade Hörsne Prästänge den 3 maj i strålande försommarväder. En härlig dag då vi gjorde god nytta för att bevara kulturarvet.