Eva har studerat det judiska Europa

Eva Ekselius är journalist och författare.

Eva Ekselius är journalist och författare.

Foto:

Föreningsliv2025-05-15 03:00

Eva har studerat det judiska Europa. Från fattig, inåtvänd minoritet, till en viktig del av europeisk kultur och samhällsliv - så var utvecklingen bland Europas judar från franska revolutionen och fram till den ryska revolutionen.
Det berättade journalisten och författaren Eva Ekselius, när hon föreläste för Senioruniversitetets medlemmar på Almedalsbiblioteket. 
För om merparten av de europeiska judarna på 1700-talet levde i fattiga byar i Östeuropa, så innebar franska revolutionen och upplysningen stora omvälvningar även för dem. 
Franska revolutionen var verkställandet av upplysningens ideal. Frankrike fick sin konstitution, judarna fick rättigheter.
Bland Östeuropas judar kom upplysningen först till Berlin, sedan till Odessa och Vilnius. 
Judarna var fattigfolk som bodde i landsorten. Men många hade speciella yrken, som gjorde att de tilläts flytta till storstäderna. Och med upplysningen kom personer som Rousseau och Voltaire, som talade om vetenskap, förnuft och kvinnors rättigheter. 
Man glömmer att det var kvinnorna som startade franska revolutionen, sa Eva Ekselius och undrade hur många i publiken som fått lära sig det i skolan. 
I många välbärgade judiska familjer ville föräldrarna att sönerna skulle driva företag, döttrarna, däremot, fick gärna studera och blev därmed intressanta för progressiva, välutbildade män.
En modern litteratur på jiddisch skapades, och flera politiska rörelser bildades.
I Wien i början av 1900-talet var flera framstående kulturpersoner av judisk börd, som Gustav Mahler, Sigmund Freud och målaren Gustav Klimt. 



 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!