PRO Visby besökte kyrkogården en ljummen försommarkväll den 4 juni. Vi var 22 st förväntansfulla som hade samlats vid vattentornsgrinden. Klockan hann bli slagen men det kom ingen guide. Men då kom dödgrävare Botvid med spade i hand och sa att han hade fått rycka in som guide, och han om någon måste ju kunna den. Han blev dock rätt fort avbruten av förra sätteriarbetaren, numera kolportör Bäckman som satt och läste sin tidning på en bänk.
Sen blev vi guidade runt av de båda herrarna under deras ibland munhuggande över en hel del av den första kyrkogården utanför ringmuren i Visby. Den invigdes i oktober 1830 och många kända personer ligger begravda här, varav man kan nämna Nils Lithberg som har en av de pampigaste gravplatserna. Också Sigrid Engström en av Sveriges tio första kvinnliga läkare och Pehr Arvid Säve bland många andra har sin sista vila här.
Vi fick också se det så kallade Folekorset, som kanske tack vare sitt utsatta läge, har blivit både stulet och demolerat ett antal gånger.
En mycket intressant och givande vandring avslutades så småningom efter en halvannan timme. De båda guiderna/skådespelarna Lars Bäckman och Bengt-Åke Rundqvist avtackades med en varm applåd efter Botvids framförande av en självupplevd visa där Bäckman även klämde med i refrängerna.
Vi skildes åt i den fortsatt ljumma kvällen och jag undrar hur många som efter att ha fått inspiration kommer att ta en och annan promenad över kyrkogården. Jag vet åtminstone en.
Kraft´n