Avelsföreningen för den varmblodiga hästen på ön, SWB Gotland, har hållit sitt årsmöte med efterföljande prisutdelning. Mats Olofsson höll klubban och redovisade det gångna årets arrangemang inom föreningen. Styrelsen förblir oförändrad efter omval och medlemsantalet uppgick till 57 st, en liten förening om man jämför med de avelsföreningar inom SWB som finns i Sverige.
Under 2016 har hingsten Emmerton 1024 stått stationerad hos Anna Nilsson på Mannegårde i Lye där han fått ett flertal gotländska ston till betäckning men även en hel del seminskick till andra delar av landet. Att han användes så pass flitigt gjorde att han hamnade på 10-i topp listan över de mest använda hopphingstarna i Sverige, även 2017 står han stationerad på Mannegårde.
Efter mötet höll veterinär Annika Melin en mycket intressant föreläsning om ämnet "Fölning". En skara på nästan 50 personer lyssnade på all kunskap hon delade med sig. Ett stort tack Annika!
Under detta år arrangeras unghästtesterna (för 3 och 4-åriga hästar) den 14 maj och fölbedömningen sker den 14 augusti.
I anslutning till testet i maj kommer även SWB Gotland Trophy att anordnas. Det är ett nytt koncept som kommer från Finland. Man bildar lag med 2 hästar, 3 år och äldre, gångarter eller hoppning eller en av varje. Kravet är att dessa två hästar skall antingen vara besläktade inom 3 generationer bakåt, härröra ur samma stostam (numrerad) eller komma från samma uppfödare. Hästarna bedöms av domare på olika punkter och fina priser utlovas. De 3- och 4- åriga hästarna som visas på unghästtestet erhåller sina poäng från testet om de ingår i något lag. Ytterligare information med proposition och tävlingsregler kommer finnas på vår hemsida inom kort så passa på redan nu att leta en passande lagkamrat.