Ett 30-tal personer förstod att det var värt att trotsa regnet för att få höra Stefan Haase berätta om Laus socken, Laus kyrka samt att få se hans och Helene Wahlströms gård Bjärges.
I STF:s regi ordnades denna exklusiva utflykt som började vid kastalen där Stefan Haase framförde sina egna teorier långt borta från att en kastal har något religiöst eller krigiskt ursprung.
-Jag tror att det varit en bygdegård, en samlingsplats samt ett gemensamt handelsmagasin. Det behövdes under vikingatiden, förklarade han.
Att Lau betyder öppna strandmarker har också med dess läge att göra. Ännu tidigare var Lau en ö i havet. När landet sedan höjde sig så att det fanns en landförbindelse med övriga Gotland behövdes vägar.
-Och den vägen har vi funnit, fick den ivrigt lyssnande gruppen veta. Därmed kom förklaringen till varför Laus kyrkas finaste stiglucka är placerad där den är. Det är platsen där den gamla vägen ledde fram till kyrkan.
Men det kanske inte var Laus kyrkas magnefika storlek och och dess vittomspugna akustiks efterklangstid som gjorde störst intryck utan en liten medeltida relief vid en av de fem ingångarna till kyrkan. Stefan Haase visade här på lammtackan i bilden som symboliserade styrka, en kvinnlig symbol för styrka och jämförde den med dagens gotlandsflagga som fått en bagge som symbol.
Dagens höjdpunkt var dock paret Haase/Wahlströms egen gård Bjärges som betyder gården på berget.
Något vackrare och mer enhetligt och gediget renoverat och underhållet går nog inte att finna.
Ett nästan ofattbart arbete måste ligga bakom detta livsverk. På 80-talet kom paret till gården.
Som byggnadsantikvarie har Stefan kunskaper om byggnadsvård. Den gamla gården har renoverats med ladugård, hönshus, smedja och tröskvandring.
I den renoverade tröskvandringen som försetts med ett kalkstensgolv där vågornas rörelser kan förnimmas fick STF-gruppen inta den medhavda matsäcken. Utanför prunkade en trädgård med grönsaker odlade så de skulle räcka till nästa års skörd. Tomaterna h