Första söndagen i augusti är det alltid sommarfest på hembygdsgården Värsände i Klinte. Arrangerar gör Klinte hembygdsförening som äger de vackra 1700-talshusen.
Det brukar alltid vara soligt väder på sommarfesten, men inte i år. Mitt i författaren Håkan Andersons berättelse om Klintes skönhet ur olika perspektiv i tid och rum började det droppa oroväckande från skyn. Trots det fick vi höra hela hans finurliga berättelse där bland andra herr Medborg ge sin syn på Klinte. Herr Medborg återfinns också i Håkans bok "Om en ensamstående herre".
Dessutom fick vi njuta av Minor swing trio (Håkan Anderson på bas, Oskar Anderson på fiol och Charlie Östborn på gitarr) i "låtar" som Fly me to the Moon, Humoresk av Dvorak och Danny´s Dream av Lasse Gullin. Tyvärr, tyvärr blev de stoppade av det stilla regnet som inte riktigt ville ge sig. Instrumenten mår ju inte så bra av regn och vi var för många för att få plats inomhus.
Otndagen, med smarrig kakpuse, värmde och piggade upp oss i de spridda regnstänken. Det var också roligt och intressant att se, höra om och pröva handkvarnen av sten som Sven Jakobsson renoverat. Den har legat länge utanför visthusboden tillsammans med några ännu äldre malstenar utan att göra så mycket väsen av sig. Handkvarnen eller vridkvarnen, som de också kallas, har sitt ursprung i 200-talet e.Kr. och har använts ända in i vår tid. Kanske får vi pröva vridkvarnen igen nästa sommar och baka något av mjölet?