… då Forsa församling bjöd in till sedvanlig onsdagslunch på Forsagården i Lärbro.
Att bjuda på kajpsoppa med ägghalva och ostmacka var således givet och troligen även en tradition. Därefter bjöds på tunnpannkaka med sylt, vispgrädde, fika och underhållning.

Gunilla Angelöf, Tinta Lénberg och Gentlemannakören skildrade vår käre nationalskald Evert Taube i bild, ord och ton. Gunilla stod för idé, text om Taube och musikaliskt urval och tolkning. Tinta stod för levandegörande bearbetning, framförande och träffande illustrativ rekvisita.

Under en timmes tid sammanfattade Tinta hela Everts levnadsbana. Från 1890 i Göteborg, som det fjärde av 13 barn i den gamla adliga familjen Taube, via Vinga Fyr på svenska västkusten, över världshaven, på utflykt till främmande kontinenter och i Stockholm fram slutet på ett långt liv 1976. Evert var en sann vivör, författare, kompositör, trubadur, lutist, konstnär och miljökämpe.

Gentlemannakören som består av Sven-Ingemund Svantesson, Roland Ingemarsson, P-O Norman, Torsten Grefberg, Leif Pettersson och Bengt Gutenberg, sjöng ett urval visor, unisont under ledning av Gunilla. Respektlös snabbspolning: Byssan lull ångade mot Röda havet och mötte Pepita i Havanna. Fritjof Andersson fick brev från Lillan. Astri såg stjärnor små från balkongen. Smidiga blåögda Maj på Malö skuttar en Sjösala vals. Calle Scheven blandar sitt kaffe med måsen som fick sitt med löjan och vilar på barm i Änglamark.

Everts rika produktion omfattar prosa med reseskildringar och romaner samt poesi. Teckningar, akvarell- och oljemålningar. Men det är för visorna, sammanlagt över 200, som Evert är mest känd.

Detta berättades och besjöngs den 15 maj 2019.