Drygt 150 personer hade samlasts i den ljumma, men inledningsvis lite blåsiga, sommarkvällen den 7 augusti vid Kronvalls fiskeläge i Eksta för att lyssna på Calle Brobäck när han berättade om gotländska väsen.
Med tanke på platsen och tidpunkten måste han naturligtvis inleda med Valdemar Atterdag och den sjunkna skatten utanför Karlsöarna. Han gick sedan vidare till "Di sma unda jårdi" och hur man på bästa sätt undviker att komma på kant med dem. Åhörarna fick tips om hur man kan få hjälp av Nissen, liksom hur man ska undvika att hamna i Havsfruns klor. Presentationen av Bjäru hade sin utgångspunkt i en väggmålning i Öja kyrka. Calle sparade sitt favoritväsen till sist och återgav historier omkring Bysen.
Som avrundning tipsade Calle om att man aldrig ska såga ner en martall då man inte kan veta hur mycket tandvärk som spikats in i den under generationer. Den som sågar ner tallen får då ta över all samlad tandvärk.
Efter denna mycket underhållande guidning i den muntliga berättartraditionen kring våra väsen njöt alla av saffranspannkaka med salmbärssylt och vispgrädde. Arrangörer för evenemanget var Eksta och Sproge hembygdsföreningar.