Fabian Olli Johansson vid Restaurang Rot i Norrlanda blev trefaldigt belönad vid den årliga tävlingen Årets Unga Kock som gick av stapeln den 26 februari. Tävlingen är öppen för kockar som arbetar på restauranger som är anslutna till Chaîne des Rôtisseurs och får inte ha fyllt 27 år. Chaîne des Rôtisseurs är ett världsomspännande gastronomiskt sällskap som har en livaktig gotlandsavdelning med två anslutna restauranger, Restaurang Rosengården och Restaurang Rot. Den svenska deltävlingen hålls varje år i februari på Stockholms Hotell- och Restaurangskola.
Vinnaren tävlar tillsammans med unga kockar från hela världen och i år går den tävlingen av stapeln i Taiwan.
Fabian kom trea och bara det är en bragd, eftersom det är det absoluta toppskiktet som tävlar. Sex kockar var uttagna till tävlingen.
Han fick också Köksjuryns pris för bäst hygien och ordning i köket under matlagningen.
Dessutom fick han publikens pris. Alla som var inbjudna att titta på matlagningen och de sex färdiga menyerna, fick rösta.
Kockarna ska från en hemlig råvarukorg komponera och tillaga en trerätters meny för fyra personer. En fisk- och skaldjursråvara samt en köttråvara är obligatorisk. I den internationella tävlingen kan det även förekomma en råvara som är typisk för värdlandet om den har högt gastronomiskt värde. Dessutom finns i korgen frukt och grönt, råvaror avsedda för dessert samt ett skafferiutbud.
Köksjuryn följer arbetet och efter tre timmar presenteras arbetet för smakjuryn.
Juryn består av enbart proffs, från restauranger, gastronomiska sällskap och kockföreningar.
Förstapris gick i år till Henric Herbertsson från SK Mat & Människor, Göteborg och på andra plats kom Philip Lindgren, Stadshuskällaren i Stockholm
För några år sedan var det Fabians arbetsgivare och mentor, Luqaz Ottoson som vann Årets Unga Kock.
Trots att Fabian bara är 21 år har han redan utsetts till Årets Ekokock 2015 och Årets Framtidslöfte 2017. Vi önskar Fabian lycka till i framtiden!