Torsdagen 26 oktober träffades ett 20 tal medlemmar i Marinstugan till sedvanlig ärtmiddag med tillbehör. Denna gång återkom pannkakorna med grädde och sylt till stor belåtenhet.
Kvällen inleddes med att vår medlem Iwan Wöldern berättade om Herrviks motormuseum som startade i juni 2009 med syftet att bevara gamla motorer som tändkulemotorer, stationära motorer och båtmotorer i största allmänhet. Föreningen består idag av ca 220 medlemmar. Helt ideella krafter.
Från början fanns några äldre fiskebåtsmotorer samlade hos varvet i Herrvik och frågan uppstod "var skall vi förvara dom". Förutom de mindre motorerna tillkom så den betydligt större före detta elverksdieseln från Visby Elektricitetsverk på Söderväg i Visby. Den stora Atlas Polarmotorn från 1931 är på 585 hkr och väger 40 ton komplett. Den kördes senast vid julskyltningen 1968.
Det här gjorde att förvaringen av fem till tio fiskebåtsmotorer till "en mindre del" av föreningens projekt. Behovet av att inomhus under tak förvara motorerna blev högst påtaglig i och med att elverksdieseln tillfördes projektet. Föreningens medlemmar har tillsammans och med egen kraft och inspiration byggt ett museum på 150 m² som nu är fyllt till bredden. På övervåningen finns ett kontor och ett mötesrum m.m. om 70 m². Äldsta motorn i museet är också en Atlas Polar från 1913 på 35 hkr. Körs nästan varje vecka. I övrigt många tändkulor, bensinmotorer och en ångmaskin. Elverksdieseln av fabrikat Atlas Polar har gett ytterligare inspiration för att driva motormuseum-projektet vidare. Dessutom har tyngden och variationen i projektet ökat med Atlas Polar-motorn.
Museet är väl värt ett besök. Öppet året runt på onsdagar. Sommartid även öppet på lördagar.