I helgen öppnar en ny utställning på Gotlands försvarsmuseum. Entusiaster har restaurerat det sovjetiska plan som nödlandade vid Östergarnsholm mitt under det kalla kriget.

Det är snart 30 år sedan men för många känns det som i går.

– Jag minns det hela mycket bra, säger gotlänningen Kjell Gardelin, som vid den tiden var befälhavare på ett av Kustbevakningens fartyg på Gotland.

Artikelbild

| Från bärgningen.

Allt började egentligen många år tidigare, i dåvarande Sovjetunionen. Den unge piloten Roman Svistonov märkte att han fick allt färre uppdrag. Han var officer och överlöjtnant i den sovjetiska arméns reserv men som civilflygare hade han fallit i onåd hos regimen. I senare förhör hos svenska myndigheter berättade han att det troligen berodde på att hans mamma var regimkritisk. Livet blev allt svårare för Roman Svistonov och hans fru och två barn. Redan tre år före flykten till Gotland hade tanken på att fly ut ur Sovjetunionen väckts.

Så i maj 1987 fick han hjälp av en vän som var flygare i Lettland. Han tog sig dit och fick tillträde till en flygplats utanför Riga. Vid fyratiden på morgonen den 27 maj tog han sig in på den bevakade flygplatsen och genom att legitimera sig som mekaniker fick han tillgång till ett civilt plan av typen AN 2. Han visste att det var lite bränsle i planet. "Man gjorde så i Sovjetunionen på den tiden för att förhindra flyktförsök", står det i informationsmaterialet från utställningen. Ändå chansade Roman Svistonov och styrde mot Gotland. När han närmade sig Östergarnsholm stod bränsletanken på noll och han tvingades nödlanda bara ett tiotal meter från land.

– Att det var ett sovjetiskt plan som låg de lågt med i radiotrafiken. Vi visste att det kunde vara medhörning från andra sidan, berättar Kjell Gardelin.

Eftersom gotlänningen var i tjänst som befälhavare på ett av Kustbevakningens miljöskyddsfartyg var han den som gav order om att de omedelbart skulle bege sig från hemmahamnen i Slite till Herrvik och Östergarnsholm. Som han minns det var många myndigheter på plats, även försvaret.

Artikelbild

| Roman när han jobbade på pizzeria Rövarlilja på Lummelundsväg i Visby.

– Dessutom samlades många människor vid kajen i Herrvik medan bärgningsarbetet pågick.

Roman Svistonov klarade sig utan skador. Han kunde ta sig ut ur planet innan det började sjunka och simma i land till Östergarnsholm. Där blev han upplockad av en helikopter och förd till polishuset i Visby för förhör.

Artikelbild

| Roman i dag.

Den 4 september fick Roman Svistonov permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Utställningen på Gotlands försvarsmuseum berättar vidare:

Artikelbild

| Roman Svistonov år 1987.

"Den gladlynte och vänlige Roman Svistonov fick snart anställning som pizzabagare på Söderports restaurang och pizzeria. Två år senare fortsatte han karriären som pizzabagare på Rövar Lilja på Lummelunds väg.

1990 lämnade han ändå Gotland och arbetade utomlands som kock. Två år senare flyttade han tillbaka till Sverige och återförenades då med sin fru Marina och de två barnen Dennis och Kristina".

Flygplanet, som länge stått på fastlandet, övergick i Gotlands försvarsmuseums ägor för några år sedan och i två år har bland andra Nils-Åke Stenström, Tor Karlsson och Lars Boström restaurerat AN 2:an som nu får sin plats permanent på museet. Under invigningen av utställning på lördagen var dramats huvudperson, Roman Svistonov, på plats. Läs intervjun med honom här.>>

All fakta kommer från utställningen på Gotlands försvarsmuseum.