– Jag älskar att vara här hos mina vänner. Birkagården är en speciell plats eftersom alla här har sina svårigheter, säger Evelina Olsson.

Dagarna innan jul var häktiska. Genom sin Facebooksida "Hemlösa på Gotland" har hon skapat ett stort kontaktnät med andra människor både på Gotland och på fastlandet som stickat mössor och vantar, köpt in tandborstar, deodoranter, schampo, underkläder och andra saker som kan vara bra att ha.

– Jag hade allt i min lägenhet, jag visste inte var jag skulle göra av det annars, säger Evelina.

Artikelbild

| Tony Öst, Evelina Olsson och Janne Pettersson i soffan på Birkagården.

På frågan om vad de på härbärget önskade sig fick hon svaret varma kläder. Innan jul samlade hon in underställ i olika storlekar som hon tillsammans med sin son Liam delade ut på Birkagården.

– Vi fick ihop underställ till allihop, säger Evelina.

Vid köksbordet inne på Birkagården sitter Tony Öst och äter frukost och dricker en kopp kaffe tillsammans med några andra. För tre år sedan hade han ett ordnat liv men efter en skilsmässa förlorade han allt. Att någon bryr sig och att få varma kläder i julklapp betyder mycket för honom.

– Hon gör det med ett gott hjärta och det betyder så oerhört mycket. Det är stängt på dagarna här till klockan 19 och det är så lätt att man bara driver runt på stan och fryser, säger Tony Öst, som ibland köper en biljett till natthärbärget för att få komma in i värmen och få lite mat och kaffe.

Artikelbild

| Evelina Olsson har ett stort hjärta som klappar lite extra för de på Birkagården.

Han berättar om när han först träffade Evelina.

– Jag är så dålig på att komma ihåg namn så innan jag visste vad hon hette så kallade jag henne för Ängeln på Gråbo, säger Tony.

Artikelbild

| Tony Öst berättar att han blev så glad när han fick sina julklappar att han inte kunde hålla tårarna borta.

Evelina har själv haft en brokig uppväxt och säger att det kanske är därför som hon har lätt för att knyta an till gästerna på Birkagården.

– Jag passar in och jag dömer ingen, säger hon.

Artikelbild

| På Birkagården kan man vara precis som man är. utan att behöva lägga på ett ett "filter" menar Evelina Olsson.

Evelina har svårt att ta in att hon är en av de fem som nominerats till Hela Gotlands Hjälte.

– Det är jättekul att bli nominerad men jag har redan vunnit genom att Birkagården uppmärksammats och att folk kanske bryr sig lite och ler när de träffar någon i stället för att titta snett på de här människorna. Jag vill att folk ska ändra sin syn,de är lika mycket människor som alla andra, säger hon.

Just nu planerar Evelina även att hålla en föreläsning om hur det är att växa upp i en familj med psykiska problem och intäkterna från inträdet ska gå till Birkagården.

– Genom föreläsningen ska jag samla ihop pengar till de på härbärget för att vi ska åka på en utflykt tillsammans. Inte vet jag, vi kanske åker fyrhjuling eller rider för att de vid klockan halv nio på en lördag ska slippa gå ner på stan och hänga, det finns ju ingen stans för dem att ta vägen på dagarna, säger hon.

Men allt engagemang kräver mycket energi och några dagar innan jul blev Evelina sjuk och var tvungen att åka in akut till lasarettet.

– Det har varit lite upp och ner med min hälsa det senaste halvåret. En vecka innan julafton satt jag hemma och kände att jag inte klarade av att ta djupa andetag, jag tappade känseln och fick åka in till akuten, berättar hon.

Hon blev inlagd med dropp och sjukhuspersonalen ville att hon skulle vara kvar men eftersom det var dagarna innan julklappsutdelningen så ville Evelina inte stanna.

– Jag sa att jag har tyvärr inte tid, jag ska dela ut julklappar. Kroppen sa ifrån men jag ville åka till Birkagården ändå, jag hade ju lovat att jag skulle dela ut julklapparna.

Direkt när hon skrivits ut från sjukhuset åkte hon hem och packade ihop alla saker.

– Ja, jag lyckades och det gör jag ta mig fan nästa år också, säger hon.

LÄS MER: Han blev Hela Gotlands hjälte förra året

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.