Den 3 juli startar den cirka 105 mil långa färden från Prag i Tjeckien till Varberg i Sverige till förmån för Barncancerfonden. Teamet har arbetat ihop i sedan hösten 2015, ett gäng cykelintresserade som vill göra något mer än att bara cykla.

LÄS MER: De cyklar för att hjälpa barn med cancer

– Jag var med i ett liknande projekt 2013 i Växjö, där jag också bor, Team Rynkeby. Det är en parallellorganisation till Ride of Hope som också samlar in pengar till Barncancerfonden.

Artikelbild

| TEAM GOTLAND. Drygt 20 personer ingår i Team Gotland som ska cykla från Prag till Varberg 3 till 9 juli till förmån för Barncancerfonden.

Anders Fransson håller till på Gotland under sommarhalvåret och när hans cykelvänner såg honom i Team Rynkeby-kläderna blev de nyfikna.

– Vi satt några stycken och pratade och någon tyckte att vi kunde starta ett team även här på Gotland.

Under de senaste 1,5 åren har Team Gotland samlat in strax under en miljon kronor genom att hitta sponsorer och samla in pengar med myntinsamlingstunnor på utvalda platser. Konstnären Lars Jonsson har också lovat skänka ett av sina verk som enligt planerna ska säljas på auktion under hösten och förhoppningsvis få insamlingen att nå sitt mål på en miljon kronor.

Cyklingen från Prag beräknas ta sex dagar och allmänheten kommer att kunna följa cyklisterna via Team Gotlands facebooksida.

Anders Fransson förlorade sin dotter Claudia i cancer 2006 då hon var 17 år. Hon är med honom på alla cykelturer.

– Jag har en bild av henne längst fram på cykeln och hennes namnskylt ovanför min namnskylt, berättar Anders Fransson.

Han fortsätter:

– Vi var i Prag ett par år innan hon gick bort. Claudia sa: den här stan kan man inte göra på en vecka, vi måste komma tillbaka. Men det blev inte så. Så den här resan känns symbolisk för mig.

Från och med 2018 kommer Ride of Hope att avvecklas och samordnas med Team Rynkeby. Anders Fransson hoppas få ihop ett Team Rynkeby Gotland till 2018. Om han själv kommer att kunna vara med i cykelteamet är han dock osäker på.

– Jag vill fortsätta jobba med det här, men jag fyller 68 i veckan och vet inte hur cykellivet ser ut framöver.

Kanske blir det en plats i serviceteamet istället, som servar teamet med exempelvis matlagning och cykelreparationer.

– Det är så oerhört roligt att jobba med det här, att hjälpas åt och veta att pengarna man får in går till ett jättebra ändamål.