Lite extra ledigt är väl aldrig fel? Under 2018 kan du vid fem tillfällen få upp till som mest elva dagars ledighet i sträck genom att stoppa in några få semesterdagar på rätt ställen.

För den som kan ta ut semester finns det redan vid jul- och nyårshelgen om drygt en månad en bra möjlighet till långledigt. Då julafton infaller på en söndag är måndagen och tisdagen röda dagar, och väljer man att ta ut semester onsdag-fredag i mellandagarna får man tio dagars sammanhängande ledighet då nyårsafton är en söndag och nyårsdagen en måndag.

Under påskveckan som 2018 är sista veckan i mars kan man enkelt också få tio dagars ledigt mellan lördag 24 mars och måndag 2 april om man är ledig på skärtorsdagen och väljer att ta ut tre semesterdagar måndag-onsdag den veckan.

Första maj 2018 ligger på en tisdag vilket gör att man genom att ta ledigt på valborgsmässoafton (måndagen) får en långhelg på fyra dagar.

Kristi Himmelsfärd veckan efter första maj innebär röd dag torsdagen den 10 maj, och genom att ta ledigt fredagen den 11 maj får man även där en långhelg på fyra dagar.

Nationaldagen den 6 juni ligger 2018 på en onsdag vilket gör att man med hjälp av två semesterdagar antingen innan eller efter nationaldagen kan få fem dagars sammanhängande ledigt, (onsdag till söndag eller lördag till onsdag).

Jul och nyår 2018 ligger oerhört fördelaktigt för en lång ledighet. Både julafton och nyårsafton infaller på måndagar och förutsatt att man är ledig julafton och nyårsafton kan man då med bara två extra semesterdagar den 27 och 28 december få hela elva dagars sammanhängande ledighet.