Julskyltningen i Visby 2017 går nog inte till historien som en av de mysigare, men intresset för att besöka skyltningen på första advent-söndagen var ändå relativt stort, menade Magnus Olsson, verksamhetsledare på Visby Centrum.

– Jag upplever det som betydligt färre besökare på julskyltningen i dag än förra året, men det hänger ju såklart ihop med vädret. Vad vi annars märkt är att Visby alltmer blir en juldestination, det är mer fastlänningar som åker ner helgerna innan jul.

Snålblåst, regnskurar och ett par plusgrader bjöd Visby på. I Sankta Karins ruin, där julmarknaden sedan förra året huserar, hade det kraftiga regnandet lett till ett smärre lerkaos, som gjorde att marknadsbesökarna fick ta det lugnt för att inte halka i lervällingen.

Artikelbild

| Under söndagens julskyltning sjönk besökarna ner i lervällingen i S:ta Karin ruin.

– Välkommen till Gotland Grand National, "december edition", sade Magnus Olsson till besökarna.

På julmarknaden var i år 28 UF-företag representerade, vid sidan av övriga cirka 25 mat- och hantverksknallar som fanns på olika platser i Visby. En aktivitet regnade bort under julskyltningen, en loppis som skulle hållits vid Konstmuseet fick ställas in.

Många gotlänningar undrade på söndagen vad som hände med fyrverkeriet, som enligt traditionen alltid avslutar julskyltningen.

– Ett par år har man fått ställa in det på grund av blåsten, men i år har vi i styrelsen helt enkelt valt att inte ha det med hänsyn till miljö och djurägare. De pengarna har vi istället lagt på att ljussätta mer, säger Magnus Olsson.

Artikelbild

| Magnus Olsson på Visby Centrum hälsade skämtsamt välkomna till "GGN" i den leriga ruinen.

Om fyrverkeriet återuppstår kommande år förblir i nuläget obesvarat. Frågan är också en riktig vattendelare, menar Magnus Olsson.

– Det är en tradition som funnits i många herrans år, och det här med gamla traditioner är inte helt lätt. Just fyrverkeriet delar upp folk i två läger, vad vi än gör kommer någon att bli missnöjd.

Artikelbild

| I Sankta Karins ruin hålls julmarknaden på julskyltningen.

Under helgen hade julskyltningen i Visby också konkurrens från flera större julmarknader på ön, bland annat i Bläse, Tingstäde, Klinte och Hemse.