Logga in

BILDERNA: Minns du den dramatiska branden?

GAMLA BILDEN Bingers kvarn var under många år ett av Visbys stora landmärken, men den 17 januari 1983 var det slut med det då den raserades i en våldsam brand.

Många gotlänningar minns bilderna från den dramatiska branden. Larmet kom vid tretiden på eftermiddagen, det var söndagen den 17 januari 1983. När brandmännen anlände bara ett par minuter senare kunde man konstatera att det brann i bakdelen av kvarntornet, och elden tog sig snabbt.

Explosionsartad brand

Dagen efter branden kunde man läsa i Gotlänningen om insatsen. Brandkåren koncentrerade sig till en början på att försöka rädda tornet, men ganska snart visade det sig omöjligt då branden blev närmast explosionsartad. När rökgaser som var instängda i tornet blandades med syre uppstod så kallade rökgasexplosioner, och hettan blev för stor, förklarade en av brandmästarna i tidningen. Branden spred sig därför fritt och hela kvarnbyggnaden blev övertänd. Efter några timmar rasade också resterna av kvarntornet ned.

Artikelbild

| 17 januari 1983: Bingers kvarn, den största på Gotland, står i brand.

"Tog kamerorna och sprang ut"

Fotografen Karl Melander på Gotlands Tidningar var en av de första på plats. Han minns den där söndagen för 35 år sedan så här:

– Jag stod i mörkrummet och gjorde bilder till morgondagens tidning, redaktionschefen Rune Jacobsson, kom infarande i mörkrummet och sa "Bingers brinner". Jag tog upp mina kameror och sprang ut.

Ut från GT som då låg på Broväg ett stenkast från branden.

Artikelbild

| Rök från branden syntes på mils avstånd.

– Jag sprang upp och fotograferade mig runt , det var hyggligt mörkt ute. Man minns också de uppgivna brandmännen som insåg att kvarnen inte gick att rädda.

– När jag kom in igen frågade Rune hur många bilder jag hade och då sa han att vi river upp alla sidorna.

Artikelbild

| Många nyfikna sökte sig till kvarnen och brandmännen fick även bevaka så att inte flagor från branden flög iväg och tog eld någon annanstans.

Nästa dag täcktes flera uppslag i tidningarna Gotlänningen och Gotlands Folkblad av helsidesbilder på branden.

Användes som disco

Artikelbild

| Rök från den våldsamma branden syntes på mils avstånd under branden.

Bingers kvarn användes som kvarn fram till 1960-talet och på 1970-talet var det bland annat disco i bygget. De sista åren före branden nyttjades den enbart som förråd och magasin. Många såg det som en stor förlust att kvarnen brann ned. Den byggdes 1854 och var åtminstone på 1980-talet Gotlands största kvarnbyggnad och den bäst bevarade.

Dagen efter branden återstod endast murar och skorstensstockar. Under flera år förblev kvarnen också bara en ruin. Det fanns tankar på att riva den. Enligt uppgift fanns också planer på att göra hotell av huset, men det ska ha stoppats på grund av bullret från flygplatsen. Så småningom byggdes huset upp på nytt för att senare inrymma Intersport, som i dag huserar där.

Artikelbild

| Några timmar efter att branden startade rasade tornet in.

LÄS ÄVEN: Så såg Östercentrum ut för 50 år sedan

Har du minnen eller vet du mer om branden? Kommentera gärna artikeln nedan.

Artikelbild

| Bingers kvarn som den ser ut i dag.

Läs mer om Gamla bilden och se fler bilder i vårt bildspel>>