"Det är som julafton i dag!"

Bordet dignar av kaffebröd av alla sorter, från bullar till tårta och mängder av småkakor däremellan.

Kaffikalaset lockar allt fler utomsocknes för varje år.

Kaffikalaset lockar allt fler utomsocknes för varje år.

Foto: Rolf Jönsson

BILDER + RECEPT2015-02-22 16:40

Tolv damer har hjälpts åt att baka 18 olika sorters kakor, inklusive bullar och tårta. Det är åttonde gången som gothemsborna arrangerar Kaffikalaset i bygdegården. Det man inte orkar äta vid fikabordet får man ta med sig hem i en påse. Alla recepten får man också med sig.

– Det här blir bara större och större. Man kan tro att det bara skulle vara gothemsbor som kommer hit, men det kommer folk från alla håll och kanter. Det är som julafton i dag! säger Christina Näslund sprudlande.

Alla som hjälper till har vita förkläden med "Kaffikalaset" broderat med röda bokstäver. Borden är vackert dukade med blommor på borden, det känns verkligen som ett kaffekalas på mormors vis.

Utbudet varierar något från år till år. Det mesta är torra småkakor, men här finns också saftig banansockerkaka, saffransbullar och gräddtårta.

– Några sorter finns alltid med. Smörkringlor, isterkakor och struvor, säger Majlis Silvén.

Lisbeth Ulrich lägger till:

– Vi har alltid gorån eller rullrån också, i år är det gorån. Men man måste byta ut en del också.

Annelie Franson och Anders Glansholm fyller varsitt fat till bredden med kakor. De är båda förtjusta i bakverk, men har inte varit här tidigare.

– Det här är nästan gränsfall, det är tur att man får en kakpåse! säger Annelie Fransson och ser ut över kakbordet.

Anders Glansholm verkar hemma i kaffebrödens värld. Han ser forskande på bordet och konstaterar att han saknar pariservåfflor och rullrån, men verkar ändå mer än nöjd med utbudet.

– Kakor gillar väl alla!

Familjen Åhlén är hemmahörande i socknen och har varit här förr.

– Det är lika gott varje år. Det bästa är att man plockar av allt och det man inte orkar stoppar man i påsen och tar med sig hem.

Döttrarna Julia och Mira Åhlén har bara några kakor var på sina fat. De väntar lite med att ta av tårtan. Julia tar ett bett av strasskakan, hon gillar kakor med sylt och bär.

– Dom är goda, konstaterar hon.

Om du skulle baka till Kaffikalaset, vad skulle du baka?

– Kärleksmums, säger Julia Åhlén.

Vid ett annat bord slår sig fem damer ner under muntert sorl. Gunilla Carlsson och Lilly Vävare är från trakten, men bor nu i Visby. De har tagit med sig väninnorna Margit Söderberg, Sylvi Nohlgren och Birgit Hederstedt. Gunilla Carlsson kan ordningen och lotsar vännerna till kakbuffén.

Med fyllda fat slår de sig ner vid bordet och hugger in.

– Bullen är bäst! säger Sylvi Nohlgren och får genast medhåll.

– Det är en fantastiskt god saffransbulle! instämmer Margit Söderberg.

Majlis smörkringlor

Ca 40 st

500 g smör

500 g vetemjöl

5 msk grädde

5 msk kallt vatten

Ägg och pärlsocker

Låt degen vila över natten.

Kavla ut degen och vik i 3 delar.

Upprepa kavling och vikning 2 ggr.

Kavla ut degen till en avlång kaka ca 20-30 cm och 2-3 mm tjock. Pensla med uppvispat ägg, forma till kringlor och doppa dem i pärlsocker. Lägg kringlorna på plåt, smord eller med bakplåtspapper.

Grädda i ugn ca 10 min, 225 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om