Sedan några år tillbaka kör Gotlandståget i Dalhem till och från Roma andra adventshelgen med anledning av julmarknaden i Roma kungsgård. Och den här söndagen var tåget välfyllt. Ett lätt snöfall bäddade in Dalhem och Roma i ett vitt pudertäcke.

Dagens lokförare, Anders Sandgren, räds inte lite snö.

– Om det blir mycket snö som packas kan det vara svårt att få stopp. Det är ju 90 ton där bakom som pressar på, säger han men en gest bakåt vagnarna.

Artikelbild

| Tågbefälhavare Maja Markhous, vill gärna se fler kvinnor och fler unga människor som jobbar på tåget.

Tåget går hela vägen från Hesselby till Roma, men de flesta passagerarna kliver av vid Roma kungsgård den här söndagen för att göra ett besök på julmarknaden i andra änden av den långa allén innan färden går tillbaka.

– Det var premiär för mig, jättekul, säger Ann-Charlotte Malm som aldrig åkt museitåget tidigare.

Hon ska besöka julmarknaden tillsammans med Andreas André och dottern Iris André, 19 månader.

– Det var jättelänge sedan jag åkte tåg, sedan jag flyttade till Gotland har det inte blivit så mycket tågande, säger hon och skrattar.

Artikelbild

| Lokförare Anders Sandgren.

För Iris var det allra första tågresan någonsin.

– Hon tyckte det var väldigt roligt att hålla biljetten och ge den till konduktören. Och när det tutade, säger Ann-Charlotte Malm.

Artikelbild

| Lokbiträdet Tom Alderheim har varit medlem i föreningen i många år, men aktiv bara de senaste tre åren.

Hunden Tekla hoppar över julmarknaden och åker tur och retur mellan Hesselby och Roma. Det är andra gången hon åker tåget och den här gången verkar hon trivas med att sitta nära fönstret och titta på det som passerar utanför.

– Det gjorde hon inte förra gången, då åkte vi en annan vagn som skramlade lite, säger husse Göran Thomsson.

Artikelbild

| Dags att ta plats på julmarknadståget.

Ett stort sällskap med barn och vuxna sprider ut sig i vagnen. De har däremot varit på marknaden, det syns tydligt på godis, sockervadd och julpynt som radas upp på tågvagnens små bord.

– Jag gillar att åka tåg, och det här är väldigt mysigt och gammaldags, säger Max Karlström, ett av barnen i sällskapet.