– Folk säger att vi är modiga och duktiga, berättar de.

Samtliga tre hade gått arbetslösa en tid när de kände att det var dags att starta något eget. Alla tre kommer från norra Gotland och berättar lyriskt om den småföretagaranda som råder där.

– Det finns mycket småföretagare här. Vi kände att vi ville försöka vi också eftersom det är här vi bor och det är här vi vill var kvar.

Artikelbild

Jeannie, Nandie och Linda har fått väldigt positiva reaktioner från bygden. När Gotland.net är på plats på caféet kommer det in grannar och gratulerar tjejerna.

– Att vi är så pass unga är bara positivt eftersom vi inte hunnit dra på oss en massa lån, vi har inget att förlora känns det som. Vi har inga hus, inga barn och inget som vi sitter fast i. Man måste helt enkelt ta chansen när man kan.

Dessutom sluter tjejernas familjer upp och stöttar satsningen.

– De tycker att det är bra att vi vågar prova.

Artikelbild

De har investerat försiktigt i caféet och letat runt på loppisar och bland vänner och bekanta för att hitta grejer. Allt har köpts begagnat och rustats upp. Disken är gjord av gamla lastpallar som de målat vita, precis som stolarna i lokalen. Golvet som är kvar sen det var frisersalong i lokalen är svart och vitrutigt och passar perfekt till stilen. Till skyltarna har de samlat in drivved som återanvänts.

– Vi kör mycket med återbruk, vi är intresserade av det och så blir det ju inte så höga kostnader.

Artikelbild

De har som mål att ha öppet året runt och har redan märkt av en tillströmning av både turister och gotlänningar.

– Allt handlar om tillgång och efterfrågan och folk behöver ju äta och fika. Hittills har det gått bra och vi har haft bra utfall med mycket beställningar. Men vi avvaktar och ser hur det går, vi ligger lite avsides men folk har faktiskt hittat hit.

Artikelbild

Jeannie, Nandie och Linda bakar allt själva utom matbrödet. Samtliga har jobbat inom servicenäringen, på olika restauranger bland annat. Jeannie är den som kommer att hålla i det ekonomiska med hjälp av en redovisningsbyrå, eftersom hon pluggat företagsekonomi.

Caféet heter Maffen och är gutamål.

Artikelbild

- Vi ville ha något namn som är på gutamål och googlade på vad ”gott” heter. Vi tyckte att det lät mysigt och är som ett vedertaget cafénamn.

Att öppna café är inte helt enkelt, men efter förra veckans besök av miljö- och hälsoskyddsnämnden kan tjejerna pusta ut.

- Det gick kanon, säger de och pekar nöjt ut på en av lösningarna som de fixat till.

I ett buskage lite avsides till lokalen står ett rödmålat utedass som de hämtat från södra Gotland.

- Det var en man som skänkte det till oss. Vi har målat upp det och gjort det riktigt fräscht och det är ingen som klagat. Det är så här man får göra när man inte har så stor budget!