Region Gotland har sagt upp kontraktet med den fastighetsägare som äger den fastighet där förskolan i Gothem bedrivs. Anledningen är att miljö- och hälsoskyddsnämnden vid ett flertal påpekat brister i de lokaler som verksamheten bedrivs.

– Miljö- och hälsa har haft ganska kraftiga klagomål på fastigheten och kommer inte långsiktigt acceptera att vi bedriver verksamhet där, säger Brittis Benzler (V), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hon säger att det varit bra att ha en förskola i Gothem.

Artikelbild

– Vi har haft ganska många barn i Gothem och då har det varit bra att kunna erbjuda den här servicen. Men kombinationen av en lokal som inte är i tillräckligt bra skick och att det inte är så många barn i höst gör att vi behöver diskutera framtiden där, säger Brittis Benzler.

Förslaget är att en paviljong flyttas till skolan i Fole och där en ny avdelning inrättas för förskola.

– Vi kommer att be fullmäktige om pengar för en paviljong och att barnen ska kunna flyttas till Fole, säger Brittis Benzler.

Förskolechefen Susan Meuller säger att föräldrarna ännu inte fått beskedet om att förskolan troligen ska stänga.

– Det är ingenting som är klart, men vi avser inte att förlänga kontraktet i Gothem. Vi vill inte lägga ned massvis med pengar på att hyresvärden ska renovera fastigheten och vi får ökade hyreskostnader. Det har aldrig varit en optimal lokal att bedriva förskola i, förslaget är att vi ska ha verksamheten i Fole, säger Susan Meuller.

Hur ser du på att det kommer bli längre för föräldrar att åka till en förskola i Fole?

–  Det kan bli en bit att åka. Men samtidigt kanske Slite är närmare för vissa föräldrar och då kan det vara ett alternativ att placera sina barn där i stället, säger Susan Meuller.