När Annas katt Nystan avled i maj 2013 planerade hon att ta ett uppehåll från rollen som matte och i stället vänja sig vid livet utan en lurvig krabat vid sin sida. Det höll i två veckor. När Anna via en annons på Blocket fick syn på FinnJasper var det nämligen kärlek vid första ögonkastet. Några veckor senare åkte hon till uppfödaren och hämtade FinnJasper, och sedan dess är radarparet i prinicp oskiljbara.

– Vi är väl tillsammans ungefär 24 timmar per dygn, säger Anna Svensson.

Nu har FinnJasper, en blandning mellan en Maine Coon och Norsk skogkatt hunnit fylla fem år. Han ser lika belåten och bekymmerslös ut i Annas famn som på hennes axlar.

Artikelbild

| hade egentligen planer att skaffa en grå eller vit honkatt. I stället föll valet på FinnJasper, en mörkbrun hankatt. Men det är inget Anna ångrar.

Efter att ha fått nyfikna förfrågningar om hur livet med FinnJasper fortgick bestämde sig Anna för att dela med sig av duons upplevelser. Således startade hon instagramkontot finnjasper_the_cat. Kontots, som i nuläget har knappt 800 följare, flöde pryds av en rad personer som poserar med FinnJasper, bland annat tidigare inrikesminister Anders Ygeman och prinsessan Estelle. Att FinnJasper drar till sig uppmärksamhet från förbipasserande är inte ovanligt, enligt Anna.

– Folk brukar stanna oss och fråga om de får klappa honom. Dessutom är han extremt allergivänlig, vilket fyra läkare har intygat, säger Anna.

Inte ens när kylan tränger igenom pälsen eller ögonlocken börjar falla lämnar FinnJasper Annas sida. Då kryper han nämligen gärna ner i sin alldeles egna lilla husvagn, konstruerad av en kattväska och ett överdrag. Men relationen parterna emellan mottas inte med entusiasm av alla. Trots att kommentarerna från folk överlag är posititva berättar Anna att många ser snett på Anna och FinnJasper, och att hon ibland får höra glåpord.

– Många kommer med elaka kommentarer. De säger att jag är en djurplågare och massa annat.

Artikelbild

| Om FinnJasper tröttnar på vyn kan han alltid nyttja husvagnen, som matte Anna kallar den.

Varför tror du att han litar på dig så mycket?

– FinnJasper vet att jag försvarar honom i alla lägen. När någon vill göra honom illa åker mina armbågar fram, säger Anna.

Artikelbild

| På FinnJaspers instagramkonto kan man följa hans äventyr.

Själv menar Anna att FinnJasper brukar ha en mildrande effekt även på de burdusaste djur.

– Han har stött på alla möjliga djur som inte går att kontrollera enligt folk. Men när de träffar FinnJasper blir de alldeles lugna och snälla.

Artikelbild

Anna bor för tillfället i Stockholm, men hoppas hitta egen bostad på Gotland till sig och FinnJasper inom kort. Nya äventyr väntar nämligen runt hörnet för FinnJasper. Just nu är han, tillsammans med matte, aktuell som utställare på medeltida jul som pågår i helgen. I framtiden är förhoppningen att FinnJasper kan vara med och bistå Anna när hon, om allt går som planerat, leder guidade turer på ön.

När Anna ombeds beskriva hur mycket FinnJasper betyder för henne kommer responsen blixtsnabbt – med en tydlig passning till potentiella intressenter för katten:

– Allt. Många har hört av sig och vill köpa honom, men glöm det.