Digital kommunikation och traditionellt hantverk möts i Trådar, en mobil syjunta som ska löpa landet runt.
Sms och broderi, för hand och digitalt, är utgångspunkt för det rikstäckande projektet med start på Gotland.

Konstnärerna Åsa Ståhl och Kristina Lindström är initiativtagare till projektet som ingår i deras doktorandarbete på K3 vid högskolan i Malmö.
- Det handlar om relationen mellan traditionellt broderande och mer flyktiga, digitala, kommunikationsformer, berättar de två som just nu är på Gotland.
Trådar invigs på lördag med café i Väskinde bygdegård och fortsätter där med workshop på söndag och drop-in på torsdag kväll. Därefter kommer den mobila syjuntan till Östergarn, Lärbro och Lye.

Deltagarna i den mobila syjuntan broderar sms för hand och genom sms som skickas till en omprogrammerad symaskin.
Broderierna kan sedan tas med hem från bygdegårdsjuntorna eller lånas med i den utställning som följer med i projektlådorna med material från plats till plats enligt en turnéplan.
- Vi ville skapa mötesplatser och nå ut med något nytt där det igenkännbara och det annorlunda knyts samman. Idén är en mobil syjunta som bygger på sms, förklarar Lisa Lundström från Riksutställningar.

I Trådar kombineras och möts långsamheten i den klassiska syjuntan där medlemmarna möts återkommande för att handarbeta och prata, och den snabba och flyktiga digitala tekniken med mobiltelefon och dator.
- Det blir en spännande krock mellan traditionellt liv i hembygderna och det moderna samhället, konstaterar Eva Pettersson från Väskinde och arrangör av Trådar.
Samtidigt som allmänheten bjuds in till den mobila juntan för att sy sina sms finns tid för samtal. Ett inspirationsmaterial finns att se om hur det traditionella hantverket tagit nya uttrycksformer, exempelvis i kravallslöjd och gerillastickning.

Dessutom visas exempel på olika konstprojekt kring temat broderi och språk. Gotlandskonstnären Mia Grönklint-Olsson är representerad med "Slite blues" från 2005, ett broderi-kit med förlaga, aidaväv och gotlandsgarn för att brodera en egen fabrik i korsstygn.
"Barn är framtiden - vårt kapital att förvalta" är ett gerillabroderi från Gotland som finns med bland inspirationsmaterialet.
- Det var ett bidrag till det offentliga rummet som hängdes upp på Barn- och utbildningsförvaltningen men försvann i flytten, berättar Susanne Bergström, textillärare och workshopledare i Väskinde.
Den mobila syjuntan är ett samarbete mellan Riksutställningar, numera på Gotland, Malmö högskola, Bygdegårdarnas riksförbund, Vuxenskolan och Vi unga. Trådar, som projektet kallas, kommer att löpa landet runt under ett år. Enligt en turnéplan gör juntan nedslag en månad i taget i fem regioner i Sverige.