Som alla helger med religiöst ursprung har även påsken för många övergått till allmänt frossande vid bord, i soffor och på uteplatser. I efterdyningarna till detta händer det att tankar på allt "sånt jag borde fått gjort nu när jag är ledig". Den typen av tankar bör undvikas vid ledighet. Livscoachen Mikael Bergman har koll på farorna med måsten och allehanda press människor lägger på sig själva.

– Det är en form av stress att bara vara i framtiden eller i det förflutna. Det är viktigt att också bara vara närvarande i nuet, säger han.

Att stänga av mobilen, ta en promenad i skogen eller bara tända en brasa på stranden rekommenderas. Här är ytterligare nio saker som är lite roligare.

Artikelbild

1. Första riktiga loppishelgen. Av oklara skäl slår varenda loppis och antikhandel som hållit stängt upp dörrarna just i påsk. Då det är en stor besökshelg och många sommargotlänningar kommit för att öppna stugan (och plånboken) så håller i princip varenda loppis på Gotland öppet i påsk.

2. Testa den nya konstiga läsken. Påskmusten har fått en rad konkurrenter inför årets högtid. "Dragerade skumägg" är Vasa bryggeris nya läsk som ska ta upp kampen mot den älskade jul-, ursäkta, påskmusten. I ett pressmeddelande skriver företaget att dragerade skumägg har varit en betydande del av svenskt påskfirande sedan 1920-talet. Läsken ingår i bryggeriets sortiment ”gammeldags”. Vasa bryggeri ligger bakom läskedrycker som Cuba-cola och Vira Blåtira, båda oförglömliga för alla som var barn på 1980-talet.

LÄS MER: Så suger du musten ur påsken

3. Våga jazz. Uppfattningen om att jazz är konstig musik där alla bara spelar solo mest hela tiden är tyvärr spridd på Gotland. Du kan ha känt dig tvingad till konformistisk heavy-metal lyssnande, eller hamnat i ett missbruk av Ulf Lundell-plattor från 80-talet. Släpp det där och börja förbereda dig inför Rigmor Gustafssons konsert på jazzklubben 25 april. Missar du Jazz på Bageriet 18 april, låt påsken bli tillfället då du lyssnar igenom det drygt fyra timmar långa trippelalbumet "Heaven and Earth" av Kamasi Washington.

Artikelbild

4. Ät mer ägg. Inte många känner till kolin trots att det är ett näringsämne som är livsviktigt att få i sig varje dag. Turligt nog ingår det i ägg – och nu när det ändå är påsk så är det bara att hugga in. Ägg är en av de bästa källorna till kolin. Två-tre ägg innehåller hela dagsbehovet av kolin, på 425-550 milligram för vuxna (kvinnor respektive män enligt FDA, USA;s livsmedelsverk). Ämnet ska förbättra minnet och kan öka reaktionsförmågan.

LÄS MER: Färgsprakande vårsalong rekordstor

5. Gå på dans! Dans i Levide bygdegård. För musiken står Makarna. Behövs annan information än att den hålls 20 april 19.00-23.00.

6. Se Kjellåkes 5 000 äggkoppar. Kjellåke "Kjellis" Nordström har kanske Sveriges största samling av äggkoppar, och nu visar han upp dem för allmänheten i en stor utställning. De visas upp på Langska huset i Visby, dit Kjellåke bjudits in av hemslöjdsföreningen.

LÄS MER: Sommarvärme till påsken: "Soligt och varmt"

7. Lägg dig i en varm pool. Passande nog har Korpens bad öppet mellan 10 och 13 i påsk. I deras annons uppmanas till skoj och lek.

8. Följ med Brobäckarna. På söndag 13.15 håller famljen Brobäck en blåsippevandring på Fårö. Detta i samband med att Dämbaskogens natur- och kulturled firar femårsjubileum. Vandringen blir inställd vid ihållande regn, meddelar familjen Brobäck.

9. Hemska påskbilder. Ligg kvar i soffan och surfa, sök efter bilder på hur eländigt de hade det förr i världen och känn dig allmänt lycklig över att inte ha levt i armodets fattigsverige någon gång på 1800-talet. Från den tiden finns foton, så de bör gå att hitta.

Glad påsk!