Priset – Årets region 2019 – avser arbetet under fjolåret. Enligt LRF Ungdomens motivering utses Gotland till vinnare tack vare att man givit mest för sina medlemmar, men också för själva styrelsearbetet.

Ronja Björkqvist, ordförande i LRF Ungdomen Gotland, berättar att styrelsen utvecklat sin organisation under året som varit.

– Vi har bland annat gått en kurs hos Ulf Klasson i hur allt fungerar inom förenings- och styrelsearbete och hur man driver arbetet på ett bra sätt.

LÄS MER: "Personligt med Ronja Björkqvist"

Utbildningen kommer att hjälpa dem i arbetet med att få fler unga att engagera sig, säger Ronja Björkqvist.

– Det gäller inte nödvändigtvis i LRF utan i föreningslivet i stort. Det är viktigt i en tid när föreningarna tappar medlemmar för att det kommer för få nya.

Även om Gotland inte är något undantag i det hänseendet, tycker hon att de unga gotlänningarna är bra på att engagera sig.

– Vi är 600 medlemmar i dag så vi är starka. Och det är många av våra medlemmar som är minst lika aktiva och idérika som oss i styrelsen. Det gör att vi kan ha många evenemang, som studiebesök på gårdar och utbildningskvällar.

Att Gotlandsavdelningen fått just den här utmärkelsen betyder ändå väldigt mycket för Ronja Björkqvist och de andra i styrelsen.

– Jag ser det som ett bra kvitto på att det man gör är rätt, och det är kul att det syns utåt i organisationen. Enligt mig är Årets region det finaste pris man kan få inom hela LRF, med tanke på den viktiga uppgiften att nå ut till de unga lantbrukarna i regionen, säger hon.