Enligt uppgift ska svenskgrundade Spotify i hemlighet ha lämnat in dokument i slutet på december om att börsintroduceras. Nyhetssajten skriver att strömningstjänsten satsar på en direktnotering på New York-börsen inom första kvartalet.

"Ett orosmoment"

I tisdags blev det känt att Spotify stäms på motsvarande 13 miljarder kronor för upphovsrättsbrott. Det är oklart hur detta påverkar en eventuell börsnotering. Men kontroversen skulle kunna försena den, enligt Joakim Bornold, sparekonom på banken Nordnet.

Det blir ett orosmoment. Alla bolag har sina orosmoment men det är väldigt viktigt för Spotify att de har tillgång till musik för att fortsätta, säger han.

Värdet av den digitala musiktjänsten uppgår till omkring 16 miljarder dollar, enligt källor inom den onoterade börshandeln.

Hög värdering

I början av juni skrev företaget i ett uttalande till TT att "Spotify utvärderar olika alternativ framåt. Börsnotering är ett sådant möjligt alternativ, men inga beslut är fattade".

Mycket har länge pekat på att Spotify är på väg till börsen. Värderingen för teknikbolag är hög på USA-börsen just nu och "alla stjärnor står rätt i skyn", enligt Joakim Bornold. Uppgiften om att musiktjänsten lämnat in alla papper pekar på att en notering kan ske i februari, säger han.

Nu är allting klart, så då är det bara att välja ett datum och köra på det.