Tillväxt Gotland har sedan februari i år intervjuat flera olika personer, företag och organisationer för att komma fram till vad som bromsar det gotländska näringslivets utveckling. De har tillsammans tagit fram 32 punkter som behöver förbättras.
– Vårt uppdrag har varit att identifiera de här punkterna tillsammans med branscherna och nu ska vi vara en katalysator. Vi gör det tillsammans med respektive bransch och vi ska se till att det blir en samsyn, säger Lars Andersson, ordförande Tillväxt Gotland.
Han säger att det finns flera olika exempel på branschöverskridande problem som man nu hoppas ska förbättras. Han nämner bland annat hur företag tänker kring att få in ytterligare kapital.
– Mariette (Nicander, Länsförsäkringars vd, reds anm) är med i styrelsen och har varit väldigt delaktig i hur banksektorn ännu bättre kan nå ut till företagen. De kan inte alltid bidra med pengar, däremot sitter de på kontaktnät som företagare inte riktigt förstår att de sitter på, säger Lars Andersson som även nämner hur man ska komma tillrätta med problem inom lantbruks- och byggsektorn.
– Inom lantbruket skulle man kunna nyttja maskinparkerna på ett bättre sätt, där det ibland finns en otrolig överkapacitet. Vi har också frågat byggsektorn varför det inte byggs mer. De svarar att det behövs mer byggbar mark. Det spelar ingen roll hur duktig regionen är på att digitalisera bygglovshandlingar om det inte finns tillräckligt med mark.
Roger Hammarström, verksamhetsansvarig på Tillväxt Gotland, menar att det är viktigt att Tillväxt Gotland och organisationer som till exempel Svenskt Näringsliv och Gotlands Förenade Besöksnäring inte dubbelarbetar.
– Nu ska vi se till att vi inte springer på samma bollar hela tiden. Om någon är redan på den bollen, då stöttar vi i stället dem som håller på det, säger Roger Hammarström.
Han påtalar också vikten av att näringslivet, Region Gotland och länsstyrelsen på Gotland har en bra och fungerande dialog.
– När vi gjort vår läxa är det väldigt viktigt att näringslivet och det offentliga pratar med varandra. De här 32 punkterna är en mix av saker som näringslivet och det offentliga behöver jobba med. Det är också viktigt att vi är tydliga med vem som ska driva varje fråga, det tror jag är nyckeln, säger han.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.