Gotland ligger i toppskiktet i landet som en av de kommuner med flest krogar, det visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten som nyhetsbyrån Siren tagit del av. Av 290 kommuner hamnade Gotland på en nionde plats.

LÄS MER: Här öppnar nya restaurangen i Visby

Förra året var antalet serveringstillstånd på ön 60,7 stycken per 10 000 invånare som fyllt 15 år.

Den krogtätaste kommunen var Malung-Sälen med 110,2 per 10 000 invånare över 15 år. Flest alkoholtillstånd hade Stockholm stad, med 2 371 stycken år 2017. Men slår man ut antal krogar per 10 000 invånare blir siffran endast 30,2.

För första gången, på tio år, minskar också antalet serveringstillstånd i huvudstaden, om än bara med två stycken. Carina Cutlip som är enhetschef på tillståndsenheten i Stockholm förklarar detta med att antalet nattklubbar närmast halverats under de senaste 10 till 15 åren, samtidigt har restaurangerna blivit fler. Det har lett en tuffare marknad.

I landet har antalet serveringstillstånd ökat med 23 procent de senaste 10 åren. På Gotland är den siffran närmare 56 procent. Att marknaden skulle mättas på Gotland är dock inget Magnus Larsson, ordförande i Gotland krögarförening oroar sig för på Gotland.

– De flesta äter mat flera gånger om dagen och med alla de duktiga krögare här på ön skapas ett beteende som hela branschen har nytta av. Det breda och varierade utbudet som jag ser här i Visby skapar ett intresse för att äta ute. När jag jobbade på Söder i Stockholm för flera år sedan sa man att det var det enda stället i Sverige med ett uteätarbeteende som i södra Europa. Det har beteendet spritt sig.