Konkursförvaltaren har valt att lägga ut två av de tiotalet fastigheterna på mäklaren Bertwig Fastighetsförmedling. En är den som kallas Solrosen, ett hyreshus med 18 lägenheter, i Klintehamn. Fastigheten värderas till 15 miljoner, vilket den också lades ut för på torsdagen.

– Den säljs på den öppna marknaden men vi riktar oss inte till privatpersoner. Här bor ju folk med vanliga hyresavtal som fortsätter att gälla även om huset byter ägare, säger fastighetsmäklaren Nicklas Ivarsson på Bertwig Fastighetsförmedling.

Innan annonseringen har mäklaren kontaktat uppemot 15 potentiella budgivare.

Artikelbild

– Det handlar om sådana aktörer, företag och privatpersoner, som redan i dag förvaltar liknande objekt. Det kommer alltså inte hända något med de befintliga hyresgästerna, man kan inte frigöra hela huset, säger Nicklas Ivarsson.

– Bägge fastigheter är som sagt anpassade för verksamhet så det finns olika möjligheter för en köpare, men det mest troliga är att det blir vanliga bostäder.

Det andra Hassela-objektet inom mäklaruppdraget är en kalkstensvilla i Fröjel Bockes. Huset, som lades ut på onsdagen, har ett utgångspris på 2,6 miljoner kronor.

– Det är alldeles för tidigt att säga något om hur det kommer att gå. Vi har visning på Fröjelhuset nästa helg, men det finns redan intresseanmälningar.

Enligt Nicklas Ivarsson är det mest troliga att fastigheten säljs till en privatperson som ett vanligt bostadshus.

– Samtidigt är den anpassad för en typ av vårdverksamhet. Det finns 6-7 rum vilket skulle kunna göra det möjligt att driva en mindre enhet, säger Nicklas Ivarsson.

Att Hasselaverksamhetens samtliga fastigheter säljs till samma köpare är inte troligt. Övriga objekt, en handfull så kallade taxeringsverksamheter, ligger kvar hos konkursförvaltaren Andreas Welin.

– Det är olika fastigheter av olika storlek, bland annat kontorslokaler. Det är ett gäng objekt och därför det tar lite tid. De två som ligger hos mäklare har vi bedömt att vi kan få ett bättre pris på, helt enkelt, säger han.

Värdet på objekten, bortsett från Solrosen, ligger i snitt på 2-2,5 miljoner kronor. Enligt bouppteckningen, som lämnades in till Gotlands tingsrätt under torsdagen, uppgår fastighetstillgångarna till sammanlagt 32 miljoner kronor. Om man lyckas sälja enligt värderingen återstår cirka 11 miljoner i skuld för konkursboet.

– Återbetalning till bankerna samt de anställdas uppsägningslöner prioriteras, därefter återstår skulder på drygt 5,5 miljoner till staten och olika leverantörer, säger Andreas Welin.