På fredagen släppte Fastighetsbyrån nya siffror över prisutvecklingen på fritidshus de senaste fem åren. Med hjälp av Svensk Mäklarstatistik har man jämfört priset på alla fritidshusförsäljningar gjorda mars 2013 – februari 2014 med samma period 2018 – 2019. Jämförelsen mellan länen visar att priserna har ökat med hela 70 procent på Gotland – vilket är den starkaste prisutvecklingen i landet.

Jenny Holgersson, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Gotland, trodde på en ökning – men var inte beredd på att den skulle vara så pass hög:

– Det var en glad överraskning. Jag tycker att det är bra för Gotland, att det är attraktivt att köpa hus och många som vill bo här under en del av året. Det är bra för turismen men också kul för säljarna som gjorde en jättebra investering när de köpte huset en gång i tiden.

Jenny Holgersson tror att det är en kombination av högre krav på standard och Gotlands popularitet som ligger bakom den höga prisutvecklingen.

LÄS MER:"Gotland fortsatt i topp på önskelistan"

Hon tycker inte att det blivit färre gotlänningar som köper sommarhus på ön. Inom Jenny Holgerssons upptagningsområde, Visby och norra Gotland, är det som regel alltid gotländska spekulanter på visningarna.

– Vi har många kunder som kanske sålt ett hus tidigare och som nu bor i bostads- eller hyresrätt och vill köpa ett litet fritidshus på landet. Oftast i områden med lite lägre prisbild som i Åminne, bland annat.

Baserat på hennes egen uppfattning och försäljning så kommer majoriteten nya fritidshusägare kommer från mellersta delan av Sverige och i närheten av Stockholmsområdet. Men även från Norrland. De utländska köparna är fortfarande få – både till antal och i jämförelse med resten av Sverige.

LÄS MER: "Gotland i botten när norrmän köper svenska fritidshus"

– Folk verkar tro att det är tvärtom på Gotland, men Norge står för den största andelen utländska köpare och de tenderar nog att vilja bo på västkusten eller i närheten av norska gränsen, säger Jenny Holgersson.