Julpynt, klappar, mat i mängder och kanske något festligt att ha på sig. Det är många extra utgifter som lönen ska räcka till tiden innan jul.

Svenskarna budgeterar i genomsnitt 5 500 kronor för sina julutgifter, enligt en undersökning som TNS Gallup har gjort på uppdrag av Nordea. Det är en minskning med omkring 100 kronor jämfört med i fjol. Hushåll med barn räknar dock med att öka julbudgeten med cirka 500 kronor till 7 000 kronor.

Samtidigt räknar handeln med att omsätta nästan 78 miljarder kronor i december i år, 3,5 procent mer än i fjol.

Börja planera

Med tanke på att julen för många innebär mycket större utgifter än en vanlig månad kan det vara bra att redan nu ta tag i julplaneringen, enligt privatekonomen Ingela Gabrielsson.

Ska man fira jul tillsammans med andra kan det vara bra att börja prata ihop sig om vem som ska köpa vilken julmat och hur man ska göra med julklappar, kanske sätta ett tak för kostnaderna.

Det kan man tycka känns fånigt att ta upp, men det är det inte. Man måste respektera att man kan ha olika förutsättningar, säger Ingela Gabrielsson.

Har man en buffert är julen ett bra tillfälle att använda av den, tycker hon.

Sparandet ska vara till för att dryga ut dyrare månader. Ta hellre av bufferten än ta ett dåligt lån.

Skriv listor

Ingela Gabrielsson tycker att listor är ett bra verktyg för att få ordning på julekonomin, om man sedan också håller sig till inköpslistorna.

Exempelvis sajterna på nätet har ju blivit väldigt bra på att föreslå ytterligare grejer som passar till det man har köpt. Då gäller det att titta på sin lista vad det var man egentligen skulle köpa.

Hon tycker också att det kan vara på sin plats att förklara för barnen att en önskelista är just en önskelista och inte en beställningslista, för att ta ner förväntningarna till en rimlig nivå.

Det här låter väl som jättetråkiga tips, men syftet är att man ska kunna glädja sig åt julen sen och inte ha ångest för allt man har köpt, säger Ingela Gabrielsson.