Det har varit ett väldigt konstigt biår. Det säger Gösta Cedergen, kassör och utbildningsansvarig i Gotlands biodlardistrikt. Maj månads sommarvärme ledde till en tidigt start på säsongens första skörd.

– Midsommarblommorna fanns ju redan i maj så man kan säga att all blomstring kom tidigt och på samma gång, säger Gösta Cedergren.

På grund av detta blev det en annorlunda sammansättning i binas nektar varför också honungen fick en annan karaktär än vanligt. En alldeles unik sådan, om man frågar Gösta Cedergren:

Artikelbild

| Gösta Cedergren, Gotlands biodlardistrikt.

– Den är mycket mer som en flytande medelhavshonung.

Vid andra skörden hade den extrema torrperioden inletts vilket tvingade många biodlare att stödfodra sina bin. Uppskattningsvis, och utifrån vad Gösta Cedergren har hört, har årets skörd minskat med cirka 20 procent jämfört med tidigare år.

– Graden av stödfodring har varierat beroende på hur mycket honung man tagit ut, men det är klart att lönsamheten påverkas av detta.

Något katastrofalt år vill han inte tala om, men i likhet till nötdjur och hästar så har de gotländska bina redan börjat livnära sig på vinterfodret.

Artikelbild

| Bina har klarat torkan bra, men det har krävts en hel del stödfodring.

Däremot har honungkrisen, som varit ett faktum sedan 2017, förvärrats i och med den här sommaren när den lagrade honungen gått åt till att hålla liv i bina.

– Man brukar säga att man ska ha ett års lager men det har vi ju inte nu, så den svenska honungen kommer ta slut redan till våren, säger Gösta Cedergren.