I våras stod det klart att Företagardagen blev av med priset Årets företagare. Organisationen Företagarna delar ut priset och bestämde sig för att priset i stället ska delas ut under våren. De menade att det då ligger bättre till den stora prisutdelningen som är på nationell nivå. Under fredagen presenterade Tillväxt Gotland ett nytt pris som ska delas ut under Företagardagen – priset har fått namnet Årets tillväxtföretag.

– När priset Årets företagare försvann utlöste det att vi kom till skott med det här priset. Den här typen av diskussion har pågått ganska länge, vi har pratat om hur vi får en bredare definition av hållbar tillväxt, säger Lars Andersson, ordförande i Tillväxt Gotland.

I fjol delade Almi Företagspartner ut ett liknande pris – det priset kommer inte att delas ut i år. Tillväxt Gotland har även stämt av med Dagens Industri för att kolla att det nya priset inte är för likt priset DI Gasell.

– När priset försvann då fanns det en öppning att gå mycket bredare. DI Gasell har inte heller samma bredd som oss och så har vi pratat med Tillväxtverket om deras definition, säger Lars Andersson.

Tillväxt Gotland vill nu lägga mer fokus på andra delar av företagandet än enbart lönsamhet. Delarna som man kollar på är om bolaget har en inkluderande, en grön och en ekonomisk tillväxt.

– Det ska läggas mer fokus på den sociala och gröna tillväxten. Vi pratar inte så mycket om hur vi även kan få lönsamhet där, när vi ser på kandidaterna till priset ser vi att de klarar att hantera av alla tre perspektiven, säger Lars Andersson.