Som enda gotländska företag får Femingo AB ta del av de 40 miljoner kronor som Vinnova i år delar ut till 133 innovativa nystartade bolag runtom i Sverige. Bolagen får finansiering för att utveckla nyskapande, hållbara lösningar som kan nå marknaden och bidra till Sveriges utveckling och konkurrenskraft. Femingo AB har tilldelats 300 000 kronor.

– Det är en fantastisk hjälp på vägen för att ta fram prototyper och snart kunna påbörja försäljningen av I Heat You. Om allt går som det ska kan vi påbörja lanseringen redan i vår, säger Femingos VD och grundare Emma Hällström.

Under namnet I Heat You tar Femingo fram modeprodukter, som kläder och accessoarer, med direktverkande värme för vardagsbruk. Grundidén kom dock till för att hjälpa till med ett betydligt svårare problem.

Artikelbild

| Emma Hällström.

– Ungefär 500 000 kvinnor i Sverige lider av uretrit och många av dessa blir hjälpta av värme och då främst kring underlivet, säger Emma Hällström.

Hon fick veta att hon var en av alla som har sjukdomen bestämde hon sig för att göra någonting åt saken.

– För oss har design och funktion hela tiden varit parallella ledstjärnor. Ingen ska behöva skämmas för sina behov, säger Emma Hällström

Bidraget kommer att användas till att ta fram prototyper av företagets två första produkter, En sittdyna och en sjal som även fungerar som väst, poncho eller filt. Båda kopplas in med USB i en vanlig powerbank eller dator.