Det lilla företaget har fått en ny stor kund. Ica Maxis bageri går över till mjöl från Labans kvarn.

– Det är riktigt jäkla kul, säger Laban Bergström, mjölnare.

Affären uppskattas vara värd över en miljon kronor. Nu gör bagarna hos Ica Maxi som kollegorna vid Själsö bageri och på Warfsholm – bakar med mjöl från Roma.

Artikelbild

| Laban Bergström slut på dinkel

– Vetemjölet kommer från vete som växt på Åke Ahlstens åkrar här i Roma, säger Laban Bergström.

Mjölet från Labans kvarn blev känt genom matskribenten och sommargotlänningen Mats-Eric Nilssons bok "Äkta vara", men för många öbor var det förstås redan allmän kunskap.

LÄS MER: Höjda mjölpriser att vänta efter torkan

Mjölet från de stora producenterna är billigare, men framställs på ett mer industriellt. Metoden som Laban Bergström använder maler säden på mer traditionellt sätt, mer näring blir kvar i brödet och då blir bullarna bättre.

Labans mjöl kostar också mer. Det handlar dock inte om mer än några ören per fralla för Ica Maxi-bageriet.

– Det innebär också att deras mjöl inte behöver åka färja hit, vilket är bra ur miljösynpunkt.

Icas bageri använder över 60 ton mjöl per år. Det handlar om en hel del transporter.

– "Härproducerat" får en ännu djupare mening kan man säga, säger Paul ”Dino” Larsson, Ica-handlare.

Laban Bergström räknar med att klara den nya ordern med befintlig personal.

– Den här affären lyfter ju vår omsättning rätt rejält. Jag är riktigt jäkla glad över att det här verkligen blev av, säger Laban Bergström.

De första bullarna med det nya mjölet lämnar ugnen i mars.